Intolerantele alimentare

Dr. Irena Nedelea – Medic Specialist Alergolog

Reactiile adverse la alimente cuprind alergia alimentara si intolerantele alimentare. Este important de subliniat ca acestea sunt entitati patologice distincte.
Alergiile alimentare
sunt reactiile adverse mediate imunologic. Majoritatea reactiilor adverse la alimente la adult sunt, de fapt, forme de intoleranta. Acestea din urma nu sunt reactii alergice sau mediate imun si pot surveni intr-o varietate de contexte clinice: boala de reflux gastroesofagian, deficitul unor enzime, boli metabolice, reactii induse de toxine si nu numai.
Intoleranta alimentara afecteaza 15-20% din populatia generala si este cauzata de digestia sau metabolizarea dificila a unui anumit aliment. Intolerantele alimentare sunt mai prevalente in randul pacientilor cu intestin iritabil, precum si la cei cu alte afectiuni gastrointestinale functionale, asa incat, intre 50 si 80% dintre acestia raporteaza fenomene de intoleranta la diverse alimente.

In radul intolerantelor la alimente sunt incluse:

  • Intoleranta la lactoza: cauzata de deficitul unei enzime numite lactaza, se exprima clinic prin: balonare, durere abdominala, diaree, ce debuteaza dupa ingestia de produse lactate/care contin lactoza.
  • Intoleranta la fructoza: caracterizata prin manifestari digestive (meteorism, diaree), ca urmare a ingestiei de fructe sau alimente care contin indulcitori pe baza de fructoza.
  • Deficitul de alcool dehidrogenaza: caracterizat prin flushing dupa ingestia de alcool.
  • Deficitul de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza: se exprima prin hemoliza (de obicei la barbati) dupa ingestia de fasole, vin rosu, legume, afine, soia, unele medicamente (nitrofurantoin, dapsona), apa tonica.
  • Intoleranta la carbohidrati fermentabili cu lant scurt: flatulenta, dureri abdominale, balonare, diaree, dupa ingestia de carbohidrati (exemple: xilitolul din guma de mestecat, numeroase alimente: grau, orez, ceapa, usturoi, fasole, fistic, cashew, asparagus, mango, pepene, ciuperci, miere, mere, pere, cirese si nu numai). Aceasta entitate patologica este intalnita frecvent la persoanele cu intestin iritabil.
  • Migrenele: pot fi o forma de manifestare a intolerantei la alimente; de obicei, sunt incriminate alimente care contin amine biogene (ciocolata, branza fermentata, cafeina, nuci, nitriti, nitrati, aspartam, glutamatul monosodic).
  • Activarea mastocitara nespecifică: indivizii afectati pot prezenta manifestari care mimeaza alergia (flushing, prurit, urticarie, diaree, dureri abdominale), ca urmare a ingestiei de alimente condimentate sau alcool.
  • Hipersensibilitatea la sulfiti: este intalnita de obicei la persoanele cu astm bronsic, prin expunerea la sulfiti; arareori, aceste reactii sunt alergice, Ig E-mediate. Dintre alimentele cu un continut ridicat de sulfiti mentionam: fructele uscate, sucul de lamaie, melasa, vinul, sucul de struguri, zeama de varza. Sulfitii sunt continuti in nenumarate alte produse (muraturi, ceai instant, bere, sosuri pentru salate, gelatina, dulceata, s.a.)
  • Intoleranta la histamina: persoanele cu deficit de diaminooxidaza, o enzima care metabolizeaza histamina, pot prezenta cefalee, flushing, prurit cutanat, greturi, varsaturi, diaree, dupa ingestia de alimente care contin histamina.
  • Alte exemple de intolerante, legate de proprietatile farmacologice ale unor compusi alimentari sunt: agravarea manifestarilor de instestin iritabil prin expunerea la cafeina sau theobromina (ceai, ciocolata), histamina sau compusi similari histaminei (fructe de padure, vin, branzeturi fermentate, peste), triptamina (rosii, prune), tiramina (branza fermentata, peste murat), serotonina (banana, rosii), feniletilamina (ciocolata), solanina (cartofi).
    Unii conservati, precum metabisulfitii de sodiu, glutamatul monosodic, pot induce “sindromul de restaurant”, caracterizat prin alterarea starii generale, dureri abdominale, greturi, varsaturi, diaree, cefalee, ca urmare a ingestiei de alimente care contin acesti conservanti.
    O alta categorie de reactii la alimente sunt cele toxice (scombroidoza, consumul de peste contaminat cu histamina, fructele de mare contaminate cu saxitoxina un agent neurotoxic potent).

Cand suspectam o intoleranta alimentara?

  1. Cand avem context clinic. Trasaturile clinice ale intolerantelor la alimente variaza in limite largi, insa majoritatea dintre acestea sunt digestive: balonare sau meteorism, durere abdominala, diaree, greturi, varsaturi.
  2. Manifestarile clinice apar in relatie directa cu ingestia unui anumit aliment.
  3. Pacientii tolereaza in general canitati mici de aliment (ceea ce permite diferentierea acestora de alergiile alimentare, care survin, in general, la cantitati mici de aliment).

Pentru diagnostic, se impune consultul medicului specialist.

Va stam la dispozitie la Policlinica din Cluj-Napoca, de pe strada Observatorului, Nr. 109. Pentru programari, va rugam sa ne contactati la 0264.438.791 sau la contact@bluelife.ro.

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH