Nodulii tiroidieni: rolul punctiei-aspirative cu ac fin (FNAB) in diagnosticul si tratamentul lor

Tiroida este cea mai mare glanda cu secretie interna din organism fiind situata in partea anterioara a gatului. Formata din doi lobi laterali uniti intre ei prin istmul tirodian, tiroida are rolul de a produce hormonii tiroidieni (tiroxina si triiodotironina) prin care influenteaza in mod direct aproape toate procesele metabolice din organism.

Afectiunile acestei glande se pot manifesta prin eliberare excesiva de hormoni (hipertiroidism), prin eliberare inadecvata (hipotiroidism) sau prin modificari la nivel structural (chiste, noduli benigni sau maligni, marire difuza sau/si modificari de consistenta a intregii glande).

Nodulii tiroidieni reprezinta una dintre cele mai comune afectiuni endocrinologice. Incidenta nodulilor creste cu inaintarea in varsta, fiind mai frecvent intalniti la populatia de sex feminin. Majoritatea acestora (aproximativ 95%) sunt benigni. 95% din cancerele tiroidiene se prezinta ca “noduli”. Totusi frecventa cancerului de tiroida este scazuta: cancerul tiroidian semnificativ clinic este rar 4-5/100000.

Evaluarea nodulilor tiroidieni cuprinde: teste functionale tiroidiene (TSH, calcitonina), ecografia tiroidiana, sonoelastografia tiroidiana, citologia prin punctie aspirativa cu ac fin (FNAB), scintigrafia tiroidiana (in cazuri selectionate). CT si RMN nu sunt examinari de rutina in cazul nodulilor tiroidieni.

Punctia-aspirativa cu ac fin este o metoda simpla, care nu implica riscuri deosebite pentru pacient, si care poate aduce informatii esentiale pentru diagnostic.

Astfel se vor punctiona in scop diagnostic:

 • nodulii >/= 10mm, cu risc inalt de malignitate 
 • nodulii >/=15mm, cu risc intermediar 
 • nodulii >/=20mm, cu risc redus 
 • nodulii fara risc de malignitate, chistici sau spongiformi, se vor punctiona doar in scop evacuator, daca este cazul pentru decompresiune.

In cadrul acestei metode, un ac foarte subtire este introdus in glanda tiroida, sub ghidaj ecografic, pana la nivelul zonei suspecte, aspirandu-se de la nivelul acestei zone o cantitate foarte mica de celule sau lichid, care ulterior urmeaza a fi analizate de catre medicul anatomopatolog. Avand in vedere ca acul folosit este foarte mic, procedura este mai putin dureroasa decat injectia obisnuita. Complicatiile sunt asemanatoare celor de la recoltarea de sange: se poate forma un hematom local, exista risc de infectie daca nu sunt respectate regulile de asepsie, durere locala care de obicei este usoara, in functie de reactivitatea fiecaruia. Daca nodulul este canceros nu exista risc ca celulele canceroase sa se raspandeasca in alte organe. Nodulul non canceros nu se transforma in cancer in urma punctiei tiroidiene. Pacientul isi poate relua activitatea obisnuita in aceiasi zi.
Procedura poate fi efectuata si la persoanele insarcinate.
Recent a devenit disponibila pentru nodulii tiroidieni si testarea moleculara. Din celulele recoltate la punctia cu ac subtire se extrage ADN si sunt depistate mutatii BRAF, RAS, RET/PTC, PAX8/PPARγ. Prezenta acestor mutatii stabileste diagnosticul de cancer si semnaleaza in general cancere mai agresive.

Dupa efectuarea punctiei se pot intalni urmatoarele tipuri de rezultate:

 • benign
 • suspiciune de malignitate
 • malign
 • non-diagnostic, inadecvat: frotiu fara sau cu putine celule

In functie de rezultat, medicul endocrinolog va recomanda: monitorizarea ecografica a nodulului, repetarea punctiei aspirative cu ac fin la 6-12 luni sau interventie chirurgicala.

Poate fi necesara repetarea punctiei unui nodul tiroidian in urmatoarele situatii:

 • pentru urmarirea unui nodul benign
 • in cazul cresterii nodulului
 • in cazul refacerii chistului
 • in cazul unei punctii-aspirative cu rezultat neconcludent sau non-diagnostic

In concluzie, punctia tiroidiana este o metoda sigura si de incredere (sensibilitate si specificitate de 80-90%), care face parte integranta din standardul medical actual de evaluare a nodulilor tiroidieni.

Pentru informatii suplimentare si programari, Dr. Diana Ionut, Medic Primar Medicina Interna si ceilalti membri ai echipei Blue Life va stau la dispozitie la Policlinica din Cluj-Napoca, de pe strada Observatorului, Nr. 109. Pentru programari, va rugam sa ne contactati la 0264.438.791 sau la contact@bluelife.ro.

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH