Importanta testului de screening pentru cancerul de col uterin

Cunoscut de catre doamne si domnisoare ca si testul Babes-Papanicolau, acesta are rolul de a identifica, cat mai precoce, aparitia celulelor anormale la nivelul colului uterin, inainte ca acestea sa se transforme in celule tumorale.
Aplicarea in ultimii 50 de ani, la nivel populational, a acestui test a redus considerabil numarul de cazuri noi si persoane bolnave,

Calitatea actului medical este o conditie de baza, nu un diferentiator

“Cred ca relatia medic-pacient este cea mai eficienta cand doctorul trateaza persoana din fata sa cu respect si rabdare, iar pacientul ofera medicului incredere. Cred in importanta comunicarii deschise si oneste, in limbaj accesibil si binevoitor. De calitatea actului medical nu spun nimic, deoarece consider ca ar trebui sa fie o conditie de baza,

Nodulii tiroidieni: rolul punctiei-aspirative cu ac fin (FNAB) in diagnosticul si tratamentul lor

Tiroida este cea mai mare glanda cu secretie interna din organism fiind situata in partea anterioara a gatului. Formata din doi lobi laterali uniti intre ei prin istmul tirodian, tiroida are rolul de a produce hormonii tiroidieni (tiroxina si triiodotironina) prin care influenteaza in mod direct aproape toate procesele metabolice din organism.

Afectiunile acestei glande se pot manifesta prin eliberare excesiva de hormoni (hipertiroidism),

Hipertensiunea arteriala la tineri

Multi dintre noi credem ca hipertensiunea arteriala (HTA) afecteaza doar persoanele in varsta. Experienta ultimilor ani, insa, ne-a dovedit ca incidenta valorilor tensionale care depasesc 140/90 mm Hg este tot mai crescuta la varste tot mai scazute.

Aceste valori (in special daca sunt descoperite cu ocazia unor masuratori repetate) nu trebuie ignorate, efectele asupra altor organe (ochi,

Blue Life cauta oftalmolog!

Esti medic specialist oftalmolog cu experienta sau la inceput de drum profesional?
Indiferent in ce punct al carierei te afli, te invitam sa te alaturi echipei Blue Life!

Ce asteptam de la tine:

  • grija autentica pentru calitatea actului medical si pentru pacient
  • personalitate rabdatoare, comunicativa, orientata catre solutionarea problemelor de sanatate ale pacientilor

Ce iti oferim:

  • acces la baza materiala si facilitatile Blue Life,

Cum ne afecteaza dogoarea verii sanatatea

Daca, in general, starea noastra de sanatate este influentata pozitiv de expunerea la soare (in aceste conditii avand loc sinteza de vitamina D), ca orice lucru in exces, si acesta poate avea consecinte negative asupra sanatatii noastre.
Enumeram mai jos cateva astfel de situatii si o parte dintre masurile necesare ca sa ne protejam organismul de riscurile la care suntem expusi vara.

Intolerantele alimentare

Dr. Irena Nedelea – Medic Specialist Alergolog

Reactiile adverse la alimente cuprind alergia alimentara si intolerantele alimentare. Este important de subliniat ca acestea sunt entitati patologice distincte.
Alergiile alimentare sunt reactiile adverse mediate imunologic. Majoritatea reactiilor adverse la alimente la adult sunt, de fapt, forme de intoleranta. Acestea din urma nu sunt reactii alergice sau mediate imun si pot surveni intr-o varietate de contexte clinice: boala de reflux gastroesofagian,

Capusele: riscuri asociate, preventie si protectie

Odata cu sosirea sezonului cald, multi dintre noi suntem tot mai dornici sa petrecem timp in natura. Desi activitatile in aer liber au numeroase consecinte benefice asupra sanatatii, este extrem de important sa fim constienti si de pericolele la care ne expunem, astfel incat sa le prevenim cu succes. Printre aceste riscuri se numara si capusele.

Cum poti face diferenta dintre o raceala cauzata de virusi si una cauzata de bacterii?

Pentru ca in aceasta perioada a anului multi dintre noi suntem expusi la raceli, este important sa fim informati despre posibilele cauze de imbolnavire si ce e defapt in fiecare situatie. Mai exact, astazi vom afla diferenta dintre imbolnavirile cauzate de virusi si cele cauzate de bacterii.

In primul rand, haideti sa aflam ce sunt bacteriile si virusii?

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH