Publicat pe Lasă un comentariu

Accidentul vascular cerebral – AVC

Un accident vascular cerebral este rezultatul unei întreruperi sau al unei reduceri a alimentării cu sânge a unei părți a creierului. Acest lucru împiedică țesutul cerebral să primească oxigenul și nutriția de care are nevoie pentru a supraviețui. În acest scenariu particular, moartea celulelor cerebrale ar putea începe în câteva minute. Un accident vascular cerebral este o urgență medicală, iar obținerea de îngrijiri cât mai curând posibil este esențială.

Intervenția într-un stadiu mai timpuriu poate diminua cantitatea de daune aduse creierului și poate preveni dificultățile ulterioare.

Un accident vascular cerebral este o urgență medicală care necesită asistență medicală imediată pentru a reduce riscul de leziuni permanente.

Accident vascular cerebral

Simptomele accidentului vascular cerebral

Dacă dvs. sau cineva din jurul dvs. suferă un accident vascular cerebral, este imperativ să acordați o atenție deosebită la apariția simptomelor. Există opțiuni terapeutice care, dacă sunt oferite rapid după debutul accidentului vascular cerebral, pot avea un impact foarte pozitiv asupra recuperării pacientului.

Câteva exemple de semne și simptome sunt:

 • Atât vorbirea, cât și înțelegerea a ceea ce spun ceilalți pot fi o provocare pentru individ.
 • Paralizia facială, amorțeala brațelor sau a picioarelor sau slăbiciunea picioarelor pot apărea brusc.
 • Probleme de vedere la unul sau ambii ochi, inclusiv vedere dublă și tulburări de vedere.
 • O durere de cap severă și bruscă, care poate sau nu să fie însoțită de greață, amețeli sau pierderea cunoștinței.
 • Durere la mers, problemele de dezechilibru și o scădere a coordonării sunt toate simptome ale acestei afecțiuni.

Când ar trebui să se meargă la medic?

Puteți ajuta pacientul cu accident vascular cerebral să primească tratamentul de care are nevoie urgent acționând imediat. Tratamentul accidentului vascular cerebral are cel mai mare succes atunci când este diagnosticat în aproximativ trei ore de la apariția simptomelor.

Dacă acționați rapid, puteți ajuta pacientul cu AVC să primească tratamentul de care are nevoie urgent. Notarea momentului în care au apărut primele simptome este importantă, deoarece îi permite medicului curant să selecteze cel mai potrivit tratament.

Dacă dumnevoastră credeți că cineva are un accident vascular cerebral, formula F.A.S.T. dictează că trebuie să reacționați rapid și să faceți următorul test:
F – Față: Instruiți persoana să adopte o față fericită. Gura pare să fie lăsată într-o parte sau fața pare să fie asimetrică?
A – Brațele: Cereți persoanei să ridice simultan ambele brațe deasupra capului în timp ce o priviți. Există unul dintre ele care nu se mișcă sau care este mai jos decât celălalt?
S – Vorbire – Investigați mai mult cerându-i persoanei să recite o frază scurtă de exemplu, “Cerul este albastru”. Nu înțelegeți ce spune sau vorbește într-un mod ciudat?
T – Telefon 112 – Sunați fără întârziere la serviciile de urgență dacă observați oricare dintre aceste simptome de avertizare. Spuneți operatorului că credeți că persoana a suferit un accident vascular cerebral și dați-i ora la care au apărut simptomele inițiale ale persoanei, astfel încât să o poată transporta la spital cât mai repede posibil. Acest lucru va asigura că persoana primește tratamentul adecvat.

Diferite tipuri de accidente vasculare cerebrale

 • Un accident vascular cerebral hemoragic este cel care rezultă în urma unei artere cerebrale rupte sau care prezintă scurgeri. Atunci când se întâmplă acest lucru, sângele care se scurge din arteră exercită o presiune excesivă asupra celulelor cerebrale, ceea ce duce la moartea acestora. Se știe că boli precum hipertensiunea arterială și anevrismele contribuie la apariția accidentelor vasculare cerebrale hemoragice. Există două tipuri: hemoragia cerebrală, care este cea mai frecventă și are loc atunci când o arteră cerebrală se rupe, și hemoragia subarahnoidiană, care are loc în spațiul subarahnoidian mai puțin frecventă – hemoragie în zona dintre creier și țesutul subțire care îl acoperă.
 • Accidentele vasculare cerebrale ischemice sunt cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral, care poate fi cauzat fie de o arteră blocată, fie de o ruptură a unui vas de sânge accident vascular cerebral hemoragic. Unele persoane pot experimenta pur și simplu o întrerupere momentană a fluxului de sânge către creier. Această afecțiune este cunoscută sub numele de atac ischemic tranzitoriu AIT și nu determină simptome care să dureze o perioadă lungă de timp. Tratamentul și reabilitarea sunt ambele afectate de tipul de accident vascular cerebral pe care l-a suferit un pacient.
 • Un atac de ischemie tranzitorie, adesea cunoscut sub numele de mini-atac cerebral, este următorul: Alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă pentru o perioadă relativ scurtă de timp, de obicei nu mai mult de cinci minute, ceea ce distinge această formă de accident vascular cerebral de celelalte două tipuri primare de accident vascular cerebral. Cu toate acestea, este esențial să fim conștienți de faptul că un AIT poate servi ca indicator timpuriu al unui viitor accident vascular cerebral. Ca și în cazul oricărui alt accident vascular cerebral masiv, este necesară o asistență medicală rapidă. În plus, nu există nicio modalitate de a spune dacă simptomele sunt cele ale unui accident vascular cerebral minor sau ale unui accident vascular cerebral de amploare, deoarece este imposibil să se facă diferența între cele două. AIT poate fi cauzat de trombi, la fel cum poate fi cauzat de un accident vascular cerebral ischemic. Nu în ultimul rând, cei care au un atac ischemic tranzitoriu, dar nu solicită tratament pentru acesta, prezintă un risc crescut de a suferi un accident vascular cerebral major în anul următor.
 • Accidentul vascular cerebral cauzat de un blocaj la nivelul vaselor de sânge este cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral. Atunci când fluxul de sânge este întrerupt într-o arteră care alimentează creierul cu oxigen, acest lucru duce la o afecțiune cunoscută sub numele de accident vascular cerebral ischemic. Cheagurile din fluxul sanguin cauzează frecvent blocaje, care, la rândul lor, duc la accidente vasculare cerebrale ischemice.

Factori determinanți ai riscului de accident vascular cerebral

Există o serie de factori de risc care pot fi crescuți, printre care se numără următorii:

 • Elemente legate de stilul de viață
 • Consumați alcool
 • Apnee obstructivă în timpul somnului
 • Diabet sau niveluri ridicate de colesterol
 • Nu sunteți foarte activ
 • Faptul de a fi supraponderal sau obez
 • Aspecte legate de îngrijirea sănătății
 • Niveluri nesănătoase ale tensiunii arteriale
 • Fumatul sau fumatul pasiv
 • Boli cardiovasculare
 • Niveluri nesănătoase de tensiune arterială

Alți factori care pot crește șansele unei persoane de a suferi un accident vascular cerebral

Aceștia includ următoarele:

Persoanele care au mai puțin de 55 de ani au un risc mai mic decât cele care au o vârstă mai înaintată.
Sexul: Pericolul este mai mare pentru bărbați decât pentru femei. Femeile de o vârstă similară cu cea a bărbaților au o rată de mortalitate mai mare și sunt mai susceptibile de a suferi un accident vascular cerebral decât bărbații de aceeași vârstă.
Hormonii: Un risc crescut de accident vascular cerebral este asociat cu administrarea de terapie hormonală care conține estrogen sau de pilule contraceptive, ambele incluzând estrogen.
Complicații rezultate în urma unui accident vascular cerebral
În funcție de perioada de timp în care creierul este privat de aportul de sânge și de regiunea creierului care este afectată, un accident vascular cerebral poate crea ocazional o afecțiune care este fie tranzitorie, fie permanentă. Următoarele sunt exemple de complicații:

 • Pierderea mișcărilor musculare voluntare sau paralizia
 • Dificultate fie în vorbire, fie în înghițire
 • O cădere a memoriei sau a altor capacități cognitive
 • Tulburări emoționale, depresie
 • Durere
 • Modificări ale comportamentului, precum și ale capacității de a se îngriji singuri

Prevenire

Pentru a vă reduce șansele de a suferi un accident vascular cerebral, este important să fiți conștienți de factorii de risc cu care vă confruntați, să urmați sfaturile medicului dumneavoastră și să mențineți un stil de viață sănătos.

 • Luați sub control problemele legate de hipertensiune arterială.
 • Păstrați-vă greutatea acolo unde ar trebui să fie.
 • Fructele și legumele ar trebui să reprezinte o parte semnificativă din dieta dumneavoastră.
 • Renunțați la fumat
 • Reduceți cantitatea de grăsimi saturate pe care o consumați zilnic.
 • Gestionați diabetul
 • Faceți exerciții fizice în mod regulat
 • Consumați alcool cu moderație, dacă este cazul, sau nu-l consumați deloc.
 • Tratați apneea obstructivă de somn

Medicamente utilizate pentru prevenire

Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să luați medicamente pentru a vă reduce riscul de a suferi un alt accident vascular cerebral dacă ați suferit anterior un atac ischemic tranzitoriu (AIT) sau un accident vascular cerebral ischemic.

Acestea pot include:

 • Medicamente antiplachetare. Trombocitele sunt celulele sanguine responsabile de formarea trombilor (cheaguri de sânge). Aceste medicamente diminuează probabilitatea de apariție a trombilor prin faptul că fac celulele mai puțin aderente unele la altele. Aspirina este medicamentul din această categorie care se încadrează în cea mai frecventă utilizare, dar nu trebuie să îl luați niciodată fără să vă consultați mai întâi medicul.
 • Medicamente anticoagulante. Persoanele care prezintă un risc ridicat de accident vascular cerebral pot beneficia de acestea, deoarece reduc la minimum probabilitatea formării trombilor și a sângerărilor, precum și riscul de accident vascular cerebral.

Resurse:

 • Cerebral Vascular Disease and Neurovascular Injury in Ischemic Stroke – https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCRESAHA.116.308427
 • Advances in the Vascular Pathophysiology of Ischemic Stroke – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0049384800002188
 • Low levels of serum ionized magnesium are found in patients early after stroke which result in rapid elevation in cytosolic free calcium and spasm in cerebral vascular muscle cells – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304394097004710

Poate te intereseaza si:

A fost de ajutor acest articol?
DaNu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *