Bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare reprezinta la ora actuala prima cauza de mortalitate la ambele sexe, depasind cu mult alte cauze aparent mai frecvente (neoplazii), dar este ignorata aceasta realitate.

Situatia a devenit alarmanta – fiind necesara lansarea in ultimii ani (2007-2009) a unor campanii de sensibilizare precum „Women at Heart”, respectiv „Go Red for Women”.

Recunoasterea si tratamentul adecvat si precoce al factorilor de risc cardiovascular si a bolilor cardiovascular este dificil de realizat de realizat, avand in vedere polimorfismul manifestarilor afectiunilor cardiovasculare , fiind necesara efectuarea de studii care sa reliefeze particularitatile acestora, sa traga un semnal de alarma asupra deficientelor de tratament.

 

In Romania, situatia este dezastruoasa, neexistand date despre prevalentele factorilor de risc, a bolilor cardiovasculare.

 

Exista diferentele interpopulationale in ceea ce priveste factorii de risc clasici (fumatul, hipertensiunea arteriala , dislipidemia, diabetul zaharat, obezitatea), dar si legat de factorii socioeconomici, alimentatia (consum crescut de grasimi saturate in estul Europei, consum de alcool, consum redus de fructe si legume), stresul psihic, prevalenta depresiei, gradul de asistenta medicala, factorii genetici si conditiile de mediu .

Exista decalaje considerabile intre diversele regiuni ale lumii, tarile Americii de Nord, Europei, Australiei raportand o prevalenta mai ridicata a bolii cardiovasculare la barbati .

Ateroscleroza are un spectru larg de prezentari unii pacienti ramanand asimptomatici pentru toata viata, la altii aparand simptomele bolii ischemice . Autopsiile sugereaza ca, la nivelul populatiei generale, severitatea stenozelor coronariene este mai redusa la femei, o diferenta care dispare la populatia foarte varstnica .

Date despre preventia bolilor cardiovasculare sunt prezentate in Ghidul de preventie din 2016 al Societatii europene de Cardiologie – CVD Prevention in clinical practice care reliefeaza importanta unui stil de viata sanatos , dar si importanta unor masuri in cazul in care deja au aparut evenimente cardiovasculare.

Este mandatara efectuarea unor consulturi periodice, chiar si in scop preventiv, chiar atunci cand poate semnele si simptomele clinice nu sunt atat de evidente – o boala diagnosticata in stadiu precoce este mult mai usor de tratat.

Daca aveti nevoie de informatii suplimentare sau doriti un consult cardiologic, medicii specialisti din cadrul echipei Blue Life va stau la dispozitie. Pentru programari, va rugam sa ne contactati la numerele de telefon 0264.995, sau la adresa de e-mail [email protected]

Lasa un comentariu

SCRIE SI APASA ENTER PENTRU A CAUTA