Bolile eruptive contagioase ale copilariei

Varicela sau varsatul  de vant este o boala virala ce se transmite prin aer si saliva. Boala se manifesta prin urmatoarele simptome: usoara febra si lipsa poftei de mancare cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei, uneori dureri abdominale si o eruptie la nivelul pielii. Eruptia seamana initial cu o muscatura de tantar dupa care devine vezicula. Important de retinut este ca, la spargerea veziculei, daca copilul se scarpina, aceasta se poate infecta, caz in care va lasa cicatrice. Un copil face cateva sute de bubite, peste tot pe corp, iar eruptiile apar in doua-trei valuri.
Copilul este contagios chiar din momentul in care incep sa apara simptomele, deci dinainte de eruptie, precum si in prima saptamana dupa ce aceasta apare. Boala poate dura intre una si trei saptamani, pana cand cad toate crustele.

In cazul simptomelor de varicela trebuie sa va prezentati neaparat cu copilul la medic. La recomandarea acestuia, aplicati antitermice pentru scaderea febrei si unguente specifice pentru bubite. În cazuri mai grave, medicul poate recomanda medicamente specifice antivirale. De regula, acestea li se prescriu copiilor foarte mici, celor astmatici, celor cu deficienta primara sau secundara de sistem imunitar, sau copiilor care sunt sub tratament cu cortizon.

Cand copilul prezinta febra peste 39.5 grade C, vomita, nu poate sa suporte lumina, este confuz, nu poate sa mearga sau sa respire bine, trebuie sa mergeti de urgenta la medic. In perioada de boala, asigurati-va ca cel mic nu isi scarpina sau rupe bubitele deoarece ele se pot infecta si copilul va ramane cu cicatrice. De asemenea, este important ca pe perioada bolii sa retrageti copilul din comunitate.  

In incheiere, in cazul in care copilul dumneavoastra este diagnosticat cu varicela, anuntati gradinita sau scoala, respectiv parintii prietenilor de joaca ai copilului.

Daca copilul dumneavoastra prezinta simptome de varicela sau de orice alte boli ale copilariei, pediatrii Blue Life va stau la dispozitie pentru consultatii si diagnosticare corecta. Pentru programari, ne gasiti pe www.bluelife.ro sau la telefon 0264.995

Blue life – Sanatatea voastra, grija noastra!

SCRIE SI APASA ENTER PENTRU A CAUTA