Capusele: riscuri asociate, preventie si protectie

Odata cu sosirea sezonului cald, multi dintre noi suntem tot mai dornici sa petrecem timp in natura. Desi activitatile in aer liber au numeroase consecinte benefice asupra sanatatii, este extrem de important sa fim constienti si de pericolele la care ne expunem, astfel incat sa le prevenim cu succes. Printre aceste riscuri se numara si capusele.
Conform incadrarii stiintifice, capusele nu sunt insecte, ci un ordin de acarieni ectoparaziti ai reptilelor, pasarilor si mamiferelor, cu mod de hranire obligatoriu hematofag si intermitent. Simplificat, ele se hranesc cu sangele altor animale sau al oamenilor, dupa ce se lipesc pe suprafata pielii.
Capusele au o importanta deosebita din punct de vedere medical si veterinar, putand cauza imbolnaviri grave, deoarece sunt purtatoare ale unor microorganisme. Printre acestea se numera: Babesia spp, Theileria spp, complexul Borrelia burgdorferi, Ehrlichia spp, Anaplasma spp, complexul virusului encefalitei transmise de capuse. Acesti agenti infectiosi pot cauza afectiuni grave, cu consecinte devastatoare asupra organismului, printre care se numara: tifosul, febra recurenta sau boala Lyme (numita si “boala cu o mie de fete” datorita manifestarilor potential-diferite de la un caz la altul).

Pentru a preveni muscaturile de capuse sau pentru a minimiza riscurile, in cazul unei muscaturi, va recomandam sa respectati cateva principii simple:

1. Evitati, pe cat posibil, zonele cu risc ridicat. Printre acestea se numara stanele, pasunile cu iarba inalta si zonele de tranzit ale turmelor, tufisurile, grajdurile si pesterile.
2. Purtati haine deschise la culoare, astfel incat sa puteti vedea capusele cu usurinta. Lasati suprafete cat mai mici de piele expusa: imbracati bluze cu maneci lungi, stranse pe incheietura mainii si pantaloni lungi, stransi pe glezna. Purtati incaltaminte care acopera in totalitate laba piciorului.
3. Aveti in vedere utilizarea unui spray anti-capuse care tine aceste insecte la distanta. Daca apelati la aceasta solutie, tineti cont ca majoritatea ofera protectie doar pentru cateva ore. Bineinteles, utilizati pe piele doar substante potrivite pentru uz uman, nu solutii destinate animalelor de ferma sau companie.
4. Copiii mici, sub 2 ani, pe pielea carora nu se recomanda aplicarea produselor de tip spray datorita potentialului de a fi ingerat, pot fi protejati prin aplicarea la maini si la picioare a unor bratari tip repelent impotriva insectelor, care pot fi achizitionate din farmacii.
5. In cazul unei muscaturi, este important sa indepartati capusa cat mai devreme. Va recomandam sa apelati la un medic pentru indepartarea ei sau la o persoana instruita in acest sens.
6. Inlaturarea unei capuse trebuie sa se faca neaparat cu o pensa anatomica sau un dispozitiv conceput special de indepartarea lor. Tentativele de extragere prin alte metode pot cauza ruperea capusei si dificultati de indepartare ulterioare.
7. In unele orase exista disponibile servicii de medicina veterinara carora daca le duceti in cat mai scurt timp o capusa indepartata complet, o pot analiza la microscop si pot stabili daca este sau nu purtatoare de Borellia.
8. Daca trebuie sa indepartati o capusa de pe un animal de companie, purtati neaparat manusi chirurgicale. Capusele se pot “sparge” in timpul extragerii si, nepurtand manusi in timpul manevrei, riscati sa va imbolnaviti prin simplul contact cu sangele infectat. Virusii/ bacteriile pot fi transmise prin microleziunile de la nivelul pielii dumneavoastra.
9. Nu aplicati retete “populare” de indepartare a capuselor. Solutiile precum uleiul, fosforul, acetona sau alte presupuse rezolvari “din popor” nu fac decat sa irite insecta si sa o provoace sa elimine sange, saliva si toxine in corpul gazdei.
10. Deparazitati-va regulat animalele de companie si respectati instructiunile veterinarului privind protectia anti-capuse. Exista disponibile in acest moment numeroase produse repelent adaptate tipului de animal de companie, greutatii acestuia dintre care enumeram: zgarde anti-capuse, solutii cu aplicare tegumentara iar de curand comprimate cu adminsitrare orala. Protejandu-i pe ei, va protejati si pe dumneavoastra.
11. Tundeti cu regularitate spatiile inierbate din curte si gradina si evaluati oportunitatea utilizarii unui insecticid. Daca optati pentru aceasta solutie, respectati cu strictete conditiile de utilizare, deoarece si insecticidele pot fi riscante pentru sanatate daca sunt folosite impropriu.
12. Daca, prin stilul de viata, sunteti adesea expusi la riscul muscaturilor de capuse (faceti drumetii frecvente, lucrati in agricultura sau practicati sporturi off-road), discutati cu medicul de familie sau cu un specialist in boli infectioase despre oportunitatea vaccinarii pentru prevenirea encefalitei produse de capuse.
13. Si, cel mai important, daca ati fost muscat de o capusa chiar daca ati reusit indepartarea ei completa va recomandam sa consultati un medic specialist in boli infectioase pentru efectuarea testelor specifice si instituirea tratamentului profilactic antiinfectios, respectiv pentru monitorizarea ulterioara a starii dumneavoastra de sanatate.
Daca aveti intrebari suplimentare pe aceasta tema sau in legatura cu alte aspecte legate de sanatate, echipa Blue Life va sta la dispozitie la Policlinica din Cluj-Napoca, de pe strada Observatorului, Nr. 109. Pentru programari, va rugam sa ne contactati la 0264.995 sau la [email protected].

Lasa un comentariu

SCRIE SI APASA ENTER PENTRU A CAUTA