ce-e-bine-sa-stii-inainte-sa-iti-duci-copilul-la-gradinita-sau-la-cresa

Ce e bine sa stii inainte sa iti duci copilul la gradinita sau cresa

Insertia in colectivitate pentru un copil, mai exact inscrierea la o gradinita sau cresa, este unul dintre momentele cheie in dezvoltarea micutilor, atat pe plan psihosocial cat si imunologic.

Ca in majoritatea aspectelor ce tin de evolutia omuletilor nostri, felul in care ne raportam noi, ca parinti, la diversele provocari pe care le intampina, au asupra lor o influenta puternica. Prin urmare, astazi va vorbim despre imunitatea copiilor prescolari, in urma unui dialog pe aceasta tema cu Conf. Dr. Stefan Mirestean, Medic Specialist Pediatrie la Blue Life.

Inainte de a ne speria ca cel mic al nostru are probleme de imunitate, inainte sa consideram ca sunt probleme de igiena la gradinita sau ca al nostru “este prea bolnavicios”, ne ajuta sa stim care este “normalitatea” pentru un copil prescolar.

In acest sens, Conf. Dr. Mirestean ne-a explicat ca, pana la varsta de 4-5 ani, un copil intra in contact cu un numar mare de virusi si bacterii la care nu a fost expus anterior, iar acesta este un lucru firesc. Astfel de experiente il vor ajuta sa-si creeze propria imunitate, chiar daca procesul implica o serie de imbolnaviri. Expus la o influenta noua, organismul reactioneaza, tocmai de aceea copilul este mai sensibil in primii ani de viata.  ‘’Un copil face in jur de 6-7 Infecții acute pe an”, a explicat Conf. Dr. Mirestean.

Din lipsa de informatii sau de incredere in medicul curant, multi parinti insista asupra investigațiilor imunologice la primele semne de imbolnavire ale copilului, ceea ce este greșit. In urma acestor investigatii facute prematur, se va sesiza ca valorile imunoglobulinelor sunt normale si, totusi, copilul este bolnav. Aceasta situatie creeaza adesea panica, frustrare si neincredere parintilor. “Este esential sa intelegem ca, in aceasta perioada a vietii, multe imbolnaviri sunt absolut normale,” a accentuat pediatrul.

Decizia de a cauta prematur un alt diagnostic si tratament decat cele ale medicului curant, are adesea consecinte neplacute: expunem copilul la investigatii inutile, cheltuim bani si timp si ne expunem, ca familie, la experiente ce pot fi traumatizante psihologic.

Ce este de facut?

  1. Conform bilantului de sanatate, pana la intrarea in colectivitate, este recomandat sa-i facem celui mic urmatoarele analize: la varsta de un an trebuie sa i se faca o examinare completa la sistemul cardiac, digestiv, renal,  endocrin si pe plan hematologic. Daca copilul s-a nascut prematur, aceste analize se vor face mai repede de un an. In functie de rezultatele obtinute se decide daca se face secretia faringiana si coprocultura, teste menite sa identifice prezenta unor bacterii pe mucoasele copilului.
  1. Este esential ca parintele sa raspunda pozitiv la chemarea la vaccinari. Astfel, putem preveni mult mai usor imbolnavirea copilului.
  1. Copilul trebuie sa se prezinte la medicul de familie cu regularitatea indicata de acesta. Medicul va identifica, prin intermediul examenului de bilant, starea de sanatate a copilului si va recomanda teste suplimentare in functie de rezultatele obtinute.
  1. Daca parintii simt nevoia unei alte pareri, ei trebuie sa identifice si sa consulte un pediatru in care au incredere.
  1. In cazul in care copilul este diagnosticat ca fiind bolnav, el trebuie retras temporar din colectiv, insa si aceasta decizie e bine sa fie consultata cu medicul.
  1. Nu in ultimul rand, trebuie sa ne asiguram ca cei mici au parte de alimentatie corespunzatoare, ca ii invatam, inca de mici, de importanta igienei si ca alocam timp activitatilor in aer liber.

„Si, poate cel mai important este sa nu facem greseala de a ne diagnostica singuri sau cu ajutorul internetului copiii, ci ne adresam unui medic bun si avem incredere in profesionalisul lui,” a concluzionat Conf. Dr. Mirestean.

Cu o vasta experienta in pediatrie, dobandita atat in sectorul privat cat si prin activitatea sa din cadrul Spitalului Clinic de Copii Cluj Napoca, Conf. Dr. Stefan Mirestean face parte din echipa policlinicii Blue Life.

Atat el, cat si intreaga echipa medicala a policlinicii, va stau la dispozitie pentru programari, la numerele de telefon 0264 995.

SCRIE SI APASA ENTER PENTRU A CAUTA