Ce este epistaxisul si care sunt cauzele acestuia?

Epistaxisul reprezinta sangerarea nazala, care se datoreaza spargerii unui vas de sange in nas.

La copii si adolescenti, epistaxisul este cauzat de o fragilitate la nivelul nasului ca urmare a unor zgarieturi si/sau julituri, a expunerii indelungate la soare, in urma efortului fizic intens si dispare spontan, in general, pana la varsta de adult.
Aceasta sangerare nazala poate avea o cauza locala sau generala. Dintre cauzele locale ale epistaxisului amintim traumatismele, inflamatiile acute sau cronice ale mucoasei nazale, tumori benigne sau maligne, perforatia sau deviatia septului nazal; de asemenea, conditiile de mediu precum altitudinea mare, presiunea atmosferica redusa, aerul uscat, aerul conditionat sau temperaturile extreme pot provoca sangerari nazale.

Printre cauzele generale ale epistaxisului se numara bolile cardiovasculare si circulatorii, precum hipertensiunea arteriala, tulburarile de sangerare si de coagulare, deficitul de vitamina k sau vitamina c si afectiunile cronice hepatice.
Pacientii varstnici cu hipertensiune arteriala sau tratament anticoagulant prezinta frecvent sangerari nazale. Acestia trebuie sa viziteze medicul ORL pentru a-i fi reevaluata starea de sanatate si prescris tratamentul corespunzator.

La aparitia unei sangerari nazale, persoana afectata trebuie sa stea asezata, usor aplecata in fata si, timp de 10 minute, sa preseze fosa nazala care sângerează, aplicand o compresa rece pe nas si pe frunte.

Ulterior, trebuie evitat efortul fizic excesiv, baile, dusurile fierbinti si suflarea nasului cu putere; Intranazal, se recomanda aplicarea unor solutii de curatare si regenerare a mucoasei nazale, precum vitamina A uleiosa, apa de mare sterila si vasoconstrictor nazal. La nevoie, se pot administra medicamente hemostatice orale sau intravenoase.

Sangerarile nazale masive vor putea fi oprite doar de catre medicul specialist prin metode specifice, precum tamponamentul nazal cu diverse materiale sau cauterizare.

Pentru consultatii si investigatii, Dr. Roxana Pacurar (Stratomir), medic specialist ORL, va sta la dispozitie la policlinica Blue Life.
Pentru programari, ne gasiti la numarul de telefon 0264.995; sau pe e-mail la adresa [email protected].

Lasa un comentariu

SCRIE SI APASA ENTER PENTRU A CAUTA