micoza

Ce este micoza unghiilor si cum o putem trata?

Micoza unghiilor sau onicomicoza este invazia cronica a unghiei de catre agenti patogeni pe care, de obicei, ii numim ciuperci.
Cel mai frecvent sunt afectate unghiile picioarelor insa uneori pot fi contaminate si unghiile de la maini.

Cum recunoastem onicomicoza?

Boala se manifesta prin pete de culoare alba sau galbuie, fara luciu si care isi pierd transparenta, situate in capatul sau in lateralul unghiei, respectiv prin ingrosarea unghiei si faramitarea ei.
Netratata, leziunea se poate extinde pana la pierderea completa a unghiei si se poate raspandi la nivelul tuturor degetelor.

Care sunt cauzele ciupercilor?

Factorii care favorizeaza aparitia ciupercilor sunt transpiratia excesiva, hidratarea excesiva a pielii, traumatismele, incaltamintea care nu permite aerisirea pielii, imunodepresia, bolile vasculare periferice sau afectiunile endocrine cum ar fi diabetul zaharat sau boala Cushing.

Care este tratamentul potrivit pentru aceasta afectiune?

Tratamentul local se face cu ajutorul unor pansamente care au o concetratie mare de uree, urmata de tratament local antimicotic, pe durata mai multor luni. De asemenea, este recomandata folosirea unor lacuri de unghii cu ciclopirox 8%, amorolfina 5%, efinaconazol 10% pe o durata de 4-12 luni, pana la innoirea completa a unghiei. In ultimii ani a crescut si popularitatea tratamentului cu laser, care este foarte eficient in combinatie cu terapia antifungica topica.

Pentru a preveni aparitia micozelor trebuie sa ne dezinfectam cu regularitate incaltamintea si sa ne mentinem picioarele uscate, prin folosirea de pudre speciale. Acest lucru este deosebit de important pentru cei care sunt in tratament sau s-au tratat deja pentru onicomicoza, deoarece boala poate recidiva daca sursa de contaminare nu a fost indepartata. Durata tratamentului si produsele optime se stabilesc de catre medicul dermatolog, in urma unui consult, in functie de gradul de avansare a micozei.

Lasa un comentariu

SCRIE SI APASA ENTER PENTRU A CAUTA