masuri de preventie sex neprotejat

Ce masuri trebuie sa iei daca ai facut sex neprotejat?

Azi noapte te-ai lasat dus/a de val si ai facut sex neprotejat. Nu e treaba noastra sa te judecam, insa e responsabilitatea noastra sa te invatam ce trebuie sa faci in aceasta situatie.

Doamnele si domnisoarele:

1. Pentru a evita o sarcina nedorita trebuie luate urmatoarele masuri:

a. Contraceptia de urgenta sau “Pilula de a doua zi”: aceasta trebuie administrata cat mai curand dupa contactul sexual neprotejat (de preferat in primele 48 ore, iar pentru unele preparate nu mai tarziu de primele 5 zile) conform indicatiilor de administrare din prospectul medicamentului si tinand cont de grupele de risc si de contraindicatiile preparatului (prezenta deja a sarcinii, hipersensibilitate la substanta activa, sarcina extrauterina sau boala inflamatorie pelvina in antecedente, etc.).

b. In cazul in care menstruatia nu survine la timp, daca apar sangerari anormale sau menstruatia care vine are caracteristici diferite fata de cele anterioare (sangerare modificata cantitativ, ca aspect sau ca durata) programati-va urgent la un consult ginecologic menit sa excluda prezenta unei sarcini. Acest lucru se poate face printr-o evaluare ecografica insotita sau nu, in functie de constatarile ultrasonografice, de efectuarea unui test de sarcina din sange (analiza Beta-HCG).

2. Pentru a evita boli cu transmitere sexuala, in urma unui consult ginecologic, vi se vor recomanda urmatoarele analize:

a. La 2 saptamani: cultura bacteriana si fungi din secretia vaginala, antigen Chlamydia trachomatis din secretia cervicala, anticorpi IgM, IgG Chlamydia trachomatis din sange si cultura Mycoplasma/ Ureaplasma din secretia cervicala; mentionam ca aceste infectii se asociaza cu un potential de infertilitate, astfel ca va recomandam sa le acordati toate atentia pentru a nu avea neplaceri ulterioare.

b. La 6 saptamani trebuie efectuate urmatoarele analize din sange: Antigen HBs (hepatita B), Anticorpi HCV (hepatita C), VDRL (sifilis), HIV1/2 (virusul imuno-deficientei umane)

Deoarece tot prin contact sexual se transmite si infectia cu virusul Human papilloma, responsabil de aparitia cancerului de col uterin (tulpinile high-risk) si a condiloamelor vulvo-vaginale si perineale (tulpinile low-risk) trebuie efectuat anual testul de screening pentru cancerul de col uterin (testul Papanicolaou) si, in functie de rezultat, restul investigatiilor necesare pentru a se exclude posibile leziuni.

Domnii:

1. Analize de sange
La 6 saptamani de la contactul sexual neprotejat trebuie efectuate urmatoarele teste: Antigen HBs (hepatita B), Anticorpi HCV (hepatita C), VDRL (sifilis), HIV1/2 (virusul imuno-deficientei umane)

2. Analiza de urina
Deoarece si pentru domni exista riscul contactarii unor boli cu transmitere sexuala care pot sa nu dea simptome dar care pot genera probleme ulterioare (infectii prostatice si ale veziculelor seminale, infertilitate prin modificarea calitatii spermei) si prezentand de asemnea si riscul de infectare a partenerelor viitoare, este obligatorie prezentarea la un consult urologic si efectuarea testului urinar PCR – Boli cu transmitere sexuala (Polymerase Chain Reaction). Acesta se lucreaza din urina de dimineata recoltata si adusa la laborator in maxim 30 de minute sau tinuta la rece.

Acestea fiind spuse, va recomandam ca, pe viitor, sa evitati astfel de situatii deoarece consecintele lor va pot afecta definitiv viata si starea de sanatate. Astfel trebuie sa fiti responsabili in alegerea partenerilor sexuali si, mai ales, a masurilor de protectie si contraceptive.

Pentru informatii suplimentare si programari, va invitam sa contactati cu incredere receptia policlinicii Blue Life la numarul de telefon 0264.995.

Lasa un comentariu

SCRIE SI APASA ENTER PENTRU A CAUTA