alunite

Ce sunt alunitele si de ce apar?

Nevii melanocitari, cunoscuti popular si sub numele de alunite, sunt niste formatiuni pigmentare, bine delimitate ca forma, avand culoare si marime variate, cu suprafata neteda sau proeminenta.

Alunitele pot fi de 2 feluri, fie prezente de la nastere (nevi congenitali), fie care apar in cursul vietii numiti si nevi dobanditi. Culoarea acestora variaza de la maro-deschis la brun sau negru, iar dimensiunile sunt intre cativa mm si cativa cm.

Alunitele dobandite apar in timpul copilariei, frecvent inainte de pubertate, dar si dincolo de aceasta perioada, cel mai adesea pana la 30 de ani. La varstnici frecventa aparitiei de nevi scade. La baieti, cele mai multe alunite apar pe trunchi, iar la fete la nivelul membrelor inferioare.

Expunerea la soare in timpul copilariei si tineretii are un impact important in aparitia alunitelor dar si a cancerului de piele, numit si melanom.

Principalele afectiuni sau complicatii asociate nevilor sunt, in primul rand, transformarea lor in melanoame, insa riscul producerii depinde de tipul leziunii, factorii genetici (istoricul familial) si cei de mediu (radiatia solara). Modificarile semnelor care ar trebui sa ne trimita la doctor sunt: asimetria, marginile neregulate, culoarea neomogena, cu zone de nuante diferite (roz-rosii, brune, sau negre), dar si dimesiunea mai mare de 6 mm si proeminenta acestora.

Asadar, mergeti la dermatolog daca observati ca o alunita prezinta aceste caracteristici, sau in caz de durere, mancarimi, sangerare sau traumatizare a alunitelor.

Pigmentarea tenului joaca un rol important in transformarea maligna a alunitelor. Melanomul este mai frecvent la persoanele cu tenul mai deschis, cu fototip 1 sau 2. Astfel, cei care au o culoare deschisa a pielii si parului (blond sau roscat) si cei cu pistrui prezinta risc crescut de melanom, mai ales daca exista si predispozitie genetica sau expunere la radiatii.

Pentru a evita aparitia complicatiilor, persoanele cu alunite trebuie sa se autoexamineze lunar, sa consulte medicul dermatolog la 3-6 luni, sa evite expunerea la soare si la surse artificiale de ultraviolete, respectiv sa foloseasca riguros fotoprotectia.

Ca urmare a unui control, medicul dermatolog poate recomanda excizia nevilor. De obicei, procedura este necesara in cazul in care se suspecteaza transformarea maligna a unei leziuni melanocitare, dar si in cazul nevilor cu forma neclara sau amplasati in parti ale corpului unde exista risc de a-i traumatiza.

Independent de tipul de piele sau de numarul alunitelor de pe corp, fiecare dintre noi trebuie sa vizitam anual medical dermatolog pentru monitorizare si control.

Dr. Corina Pop, Medic Specialist in Dermatologie in cadrul policlinicii Blue Life, va sta la dispozitie pentru programari, la nr. de telefon: 0264.995 sau la adresa de email: [email protected]

Lasa un comentariu

SCRIE SI APASA ENTER PENTRU A CAUTA