dogoarea verii_blog

Cum ne afecteaza dogoarea verii sanatatea

Daca, in general, starea noastra de sanatate este influentata pozitiv de expunerea la soare (in aceste conditii avand loc sinteza de vitamina D), ca orice lucru in exces, si acesta poate avea consecinte negative asupra sanatatii noastre.
Enumeram mai jos cateva astfel de situatii si o parte dintre masurile necesare ca sa ne protejam organismul de riscurile la care suntem expusi vara.

 1. Odata cu inaintarea in varsta, apare un dezechilibru intre aportul si pierderile de fluide ale organismului. De aceea, in perioadele de caldura excesiva asigurati-va ca parintii si bunicii dumneavoastra se hidrateaza suficient.
 2. Daca temperaturile depasesc anumite valori, sistemul de termoreglare al corpului intra in actiune prin aparitia transpiratiei ce determina eliminarea prin piele de apa si saruri minerale (microelemente). Cand acest lucru are loc in exces, in organism vor aparea dezechilibre manifestate prin: carcei/ crampe musculare, epuizare sau letargie, putandu-se ajunge chiar la colaps circulator si pierderea cunostintei.
  Asadar, evitati caldura si faceti-va din apa cel mai bun prieten!
 3. In contextul expunerii la soare puternic, anumite produse cosmetice isi schimba proprietatile si favorizeaza aparitia de manifestari de tip alergic sau de tip dermatita de contact. De aceea, in perioada verii, limitati-va pe cat se poate la produse destinate protectiei solare sau alegeti produse concepute special pentru acest sezon.
 4. Numarul de insecte sporeste in perioada verii si odata cu ele, numarul de intepaturi care pot produce neplaceri: de la reactii locale “inofensive”, insotite de roseata si mancarime, pana la reactii alergice cu soc anafilactic (cauzate de viespi, albine), respectiv reactii inflamatorii si infectioase (cauzate de tauni, paianjeni).
  Pentru a evita astfel de situatii, va recomandam sa utilizati produse de tip “repelent” (disponibile in farmacii) mai ales daca ati avut astfel de experiente. In plus, pentru a fi cat mai putin “atragatori” pentru insecte, evitati culorile stridente si parfumurile puternice.
 5. Vara creste riscul de contactare a bolilor transmise de capuse, prin inmultirea lor.
  Va recomandam sa parcurgeti acest articol pentru a afla cum sa va protejati impotriva lor.
 6. Daca sunteti predispus/a la dermatite, e bine sa stiti ca baile prelungite la piscina in apa cu clor pot cauza sau accentua aceste afectiuni. Apa sarata contribuie, in schimb, la disparitia lor.
 7. Peste anumite nivele, temperaturile crescute au asupra noastra un efect similar unei situatii de stres ridicat, generand iritabilitate si confuzie.
  De aceea, vara (si nu numai), este bine sa gandim si sa reactionam “la rece”.
 8. O alta consecinta a temperaturilor ridicate (>25 grd C) este si modificarea proprietatilor diferitelor medicamente. De aceea, pe timpul verii este bine sa verificati temperatura din spatiul in care le depozitati si, la nevoie, sa le gasiti loc intr-un spatiu mai racoros sau chiar in frigider.
 9. Inainte de inceperea sezonului estival este ideal ca fiecare dintre noi sa ne programam la medic pentru un set de analize si un control general al starii de sanatate, deoarece simptome latente sau neglijate in alte anotimpuri se pot acutiza pe perioada verii.
  Tot din acest motiv, la inceputul verii, este recomandat ca persoanele cunoscute cu afectiuni cronice sa efectueze un control la medicul specialist, deoarece caldura si soarele pot influenta negativ evolutia unor boli necesitand recomandari suplimentare (boli dermatologice, cardiace, respiratorii, alergice etc).

Pentru mai multe informatii despre cum ne putem proteja sanatatea in sezonul cald, echipa Blue Life va sta la dispozitie cu placere, la policlinica din Cluj Napoca, Strada Observatorului Nr. 109. Programari la [email protected] si 0264.995

Lasa un comentariu

SCRIE SI APASA ENTER PENTRU A CAUTA