dermatita_seboreica

Despre dermatita seboreica. Discutie cu Dr. Corina Pop, Medic Specialist in Dermatologie

In urma unei discutii cu Dr. Corina Pop, Medic Specialist in Dermatologie, am aflat cateva informatii utile despre o problema ce ne afecteaza pe multi dintre noi, dermatita seboreica (in forma ce se manifesta la nivelul scalpului, cunoscuta popular si sub numele de matreata). Te invitam sa le parcurgi mai jos!

1. Ce este dermatita seboreica?

Dermatita seboreica este o afectiune cu evolutie cronica, destul de frecventa ce afecteaza calitatea vietii. Predomina in special la adultul tanar de sex masculin, avand o evolutie in puseuri.
Daca e sa luam in considerare intregul spectru al dermatitei seboreice inclusiv variantele infantile, adulte si varstnice, atunci putem spune ca aproape fiecare individ a avut la un moment dat acesta afectiune. Multi medici si pacienti o accepta ca pe o varianta „normala” mai degraba decat o boala. Doar 5% din populatie are o forma destul de severa ce necesita evaluare si
tratament de specialitate.
Cauzele nu sunt pe deplin intelese, fiind implicati urmatorii factori: pityrosporum ovale, compozitia sebumului, factorul hormonal, stresul, alcoolul, predispozitia genetica. Este mai frecventa la pacientii cu afcetiuni neuropsihice: boala Parkinson, schizofrenie sau in contextul imunodepresiei (infectia HIV).

2. Cum se manifesta?

Este o afectiune localizata in ariile bogate in glande sebacee (scalp, fata, torace superior, pliuri)
caracterizata prin leziuni eritematoase (rosii), bine delimitate acoperite de scuame grase.
Manifestarile clinice difera dupa localizarea si stadiul evolutiv:
– in dermatita seboreica a scalpului, scuamele se fixeaza pe firele de par, iar placile eritemato-scumoase se pot extinde dincolo de interlinia paroasa („coroana seboreica”)
– la nivelul fetei, zona de electie este zona intersprancenoasa si la nivelul pliurilor nazo-labiale.
– la nou-nascuti si sugari (debutul fiind in primele 3 luni de viata ) – apar placi acoperite de cruste galbui-brune, onctuoase, localizate pe scalp si in marile pliuri. Cauza fiind o stimulare crescuta a activitatii glandelor sebacee de catre hormonii androgeni (transferati de la mama).

3. Care sunt simptomele dermatitei seboreice?

Leziunile din dermatita seboreica pot provoca prurit (mancarimi), dar sunt de obicei nedureroase, daca nu apar complicatii infectioase. Podoaba capilara poate avea un aspect „neingrijit”, acel aspect inestetic de par „gras”.

4. Cum este diferita dermatita seboreica de matreata normala?

Matreata este definita ca fiind cea mai usoara forma a dermatitei seboreice – cu scuame fine, marunte si albe, ca si o descuamare a scalpului (ce se „scutura” pe haine). Exista si forme mai severe de dermatita seboreica cu scuame mari, grase, onctuoase si aderente. Ambele variante sunt destul de suparatoare.

5. Cum se trateaza?

Principala regula este sa nu tratam aceasta afectiune in mod agresiv. Terapia agresiva este unul dintre factorii agravanti ai afectiunii.
Tratamentul se bazeaza pe reducerea micro-organismelor patogene, a iritatiilor si controlul producerii de sebum si se gaseste sub diferite forme (sampoane, solutii, creme ). Rareori medicul poate recurge si la terapie sistemica (imidazoli- Itraconazol, Fluconazol etc).

6. Care sunt compusii care au efect asupra dermatitei? (Ce ar trebui sa cautam la un sampon pentru aceasta afectiune?)

Exista numeroase ingrediente active in produsele pentru tratamentul dermatitei seboreice si sunt reprezentate de antifungice (ketoconazol 2%, ciclopirox olamine, climbazol), agenti keratolitici (acid salicilic 1-2%), sulfura de seleniu, zinc pyrithione, propilen-glicol, lipo-hidroxiacizi, clobetazol propionate 0.05%, rezorcinol, gudroane minerale-ihtiol). Unele preparate contin diferite combinatii ale ingredientelor de mai sus.

7 . Cum ne alegem tratamentul potrivit?

Alegerea tratamentului depinde de stadiul depozitelor, locatia acestora si de varsta pacientului. Pentru cazurile minore de la nivelul scalpului un sampon cu sulfura de seleniu, ciclopirox sau ihtiol este suficient. In caz de scuame aderente se poate alege si un preparat ce contine acid salicilic.
Pacientii cred ca aparitia scuamelor din dermatita seboreica se datoreaza uscarii pielii si utilizeaza mai rar samponul, ceea ce favorizeaza acumularea lor si aparitia inflamatiei. De aceea, utilizarea samponului medical se va face zilnic in primele doua saptamani, cu pastrarea spumei pe scalp timp de 3-5 minute, dupa care se clateste. Ulterior frecventa se poate reduce la 1-2 utilizari saptamanale pentru profilaxia episoadelor. Pentru cazurile de dermatita seboreica de la nivelul fetei – se vor folosi dermatocorticoizi topici sau creme cu imidazoli prescrise de medic.

8. Ce altceva e util de stiut in privinta acestei afectiuni? (stil de viata, schimbarea tratamentului etc).

Cosmeticele, produsele de hair styling si de spalare a parului nepotrivite, prea agresive, vopselele, decolorantii, toate produc o agresiune asupra scalpului si provoaca o descuamare a pielii.
Se stie ca stress-ul emotional este incriminat in producerea si agravarea bolii, de aceea se recomanda evitarea starilor conflictuale si a emotiilor negative. Sportul, alimentatia echilibrata si chiar psihoterapia pot avea un efect favorabil pentru controlul episoadelor. Pacientii trebuie sa fie constienti de faptul ca dermatita seboreica este o afectiune cronica care probabil va recidiva chiar si dupa un tratament de succes, insa s-au inregistrat progrese in acest domeniu si sunt disponibile mai multe optiuni de tratament eficiente care pot fi mereu incercate.

Dr. Pop Corina Elena
Medic specialist dermatolog

 

Lasa un comentariu

SCRIE SI APASA ENTER PENTRU A CAUTA