Dr. Souzan Bani-Al Marjeh: “Relatia medic-pacient reprezinta 60% din vindecare”

De la simpla citire a numelui ei, un lucru este evident despre Dr. Souzan, chiar si pentru cei care nu o cunosc: originile familiei sale se afla la mii de kilometri de Romania, intr-o tara si intr-o cultura aparent foarte diferite de ale noastre.

Pentru cei care au avut, insa, placerea de a interactiona cu ea, alt lucru transpare inca de la primul contact: emana blandete, caldura si transmite incredere ca totul se poate rezolva.

Daca ar fi sa o ia de la capat, tot medicina ar alege-o ca profesie. Daca asta nu ar fi o optiune, s-ar orienta catre design vestimentar sau de interior.

Fiica in Siria, sotie, mama si doctor in Romania

Dr. Souzan Bani-Al Marjeh practica Obstetrica si Ginecologia din 2006, aceasta fiind cea de-a doua specialitate a sa. Initial se specializase in Terapie intensiva.
A studiat medicina la UMF Iuliu Hatieganu, apoi s-a intors in tara natala, Siria, pentru a-si incepe cariera.

Viata, insa, a adus-o inapoi in Romania, in Cluj, unde a aplicat pentru o noua specializare, Obstetrica Ginecologie si unde si-a intemeiat o familie.
Stia inca din copilarie ca vrea o profesie cu impact social: “imi aducea bucurie sa ajut pe cineva”, spune Dr. Souzan, cu un zambet senin pe buze. Apoi, in adolescenta, participand la cursuri de prim-ajutor in tara natala, si-a dat seama ca e facuta sa devina medic.

Pana in prezent, Dr. Souzan a asistat la nasterea a peste 1000 de copii si a tratat mult mai multe femei. Sunt, insa, situatii in care consulta si barbati. Mai concret, este vorba despre cuplurile care au provocari in a avea copii.
“Pentru un diagnostic corect si un plan de tratament eficient, trebuie sa interactionez cu ambii parteneri din cuplu. Insa, pe domni ii consult exclusiv in prezenta sotiei. Este o decizie derivata din valorile mele personale si, am observat, pacientele mele apreciaza asta,” explica Dr. Souzan.

Principii si competente profesionale

Pentru “doctorita” nascuta in Damasc, exista cateva valori personale de la care nu se abate. Unele deriva din latura sa spirituala, iar altele din familie sau din experienta sa.
“Cel mai important lucru in meseria mea este rezultatul,” explica Dr. Souzan. “Dar, credinta mea este ca relatia medic-pacient reprezinta 60% din procesul de vindecare, prin urmare pun mare pret pe comunicare, empatie, ascultare.”

Un alt lucru de la care incearca sa nu faca rabat este atitudinea pozitiva. In viziunea ei, una dintre sarcinile medicului este sa transmita incredere si optimism pacientului, sa ii dea posibilitatea sa se descarce de frici si indoieli si sa il incarce pozitiv.
De asemenea, considera ca fiecare pacient merita cel mai bun tratament posibil. Daca este intr-o situatie in care are nevoie de ajutorul unui coleg, il cere fara sa ezite. “Orgoliul nu are ce cauta la mijloc, cand e sanatatea unui om in discutie. Iar daca nu am un raspuns, prefer sa zic “Nu stiu” decat sa spun minciuni sau sa tratez “dupa ureche”.

Nu in ultimul rand, Dr. Souzan crede in dreptul pacientului la a doua opinie. “Sunt doctori care se simt jigniti daca un pacient cere parerea mai multor medici. Eu cred ca, fiind vorba de sanatatea si de viata sa, fiecare om are dreptul sa isi ia toate informatiile de care are nevoie pentru o decizie. Un medic bun stie ca sunt sanse mai mari de succes intr-un tratament daca pacientul are incredere in el, chiar daca, pentru asta, a cerut mai multe opinii. In schimb, un pacient care merge doar la un medic, dar se indoieste de abilitatile sale, isi influenteaza negativ vindecarea.”

Aceste principii stau la baza activitatii de zi cu zi a Dr. Souzan, desfasurata in cadrul Policlinicii Blue Life, unde trateaza diverse afectiuni din sfera ariilor sale de specialiate:
Obstetrica-Ginecologie, Ecografie Obstetrica si Ginecologica, Ecografia morfo-fetala, Diagnostic sarcina patologica ecografia 3D/4D si patologia ginecologica, Colposcopia – diagnosticul precoce al cancerului genital, dar si Tratamentul infertilitatii.

Dr. Souzan Bani-Al Marjeh va sta la dispozitie la Blue Life, de luni pana sambata, pentru consultatii in limbile romana, engleza si araba.
Pentru detalii si programari, va invitam sa contactati receptia policlinicii din Str. Observatorului Nr. 109, sau la numarul de telefon 0264.995.

Lasa un comentariu

SCRIE SI APASA ENTER PENTRU A CAUTA