hemangiomale-blue-life

Hemangioamele

Cand ai observat ca bebelusul tau are un semn de la nastere, probabil te-ai ingrijorat.Trebuie sa stii ca semnele din nastere sunt foarte frecvente la copii si cel mai adesea inofensive.

Medicul tau ti-a comunicat probabil ca semnul copilasului tau se numeste hemangiom, ceea ce duce la alte intrebari. Iata cateva lamuriri:

  • Un hemangiom infantil este o tumora vasculara benigna care apare de regula ca un semn oriunde pe corp in prima sau a doua saptamana de viata.
  • Majoritatea hemangioamelor infantile nu pun probleme si dispar fara tratament.
  • Ele cresc rapid in primele luni de viata.In jurul varstei de un an hemangioamele incep sa scada in dimensiuni si sa isi diminueze culoarea pana la varsta de 5-7 ani.

Cum faci fata emotional…

Daca puisorul tau are un semn proeminent de la nastere, in timpul copilariei, poti experimenta o gama de sentimente, de la dezamagire la teama.Citeste despre moduri de a face fata emotiilor pe care le traiesti, ca panica, tristete, sentimente de izolare sau autoinvinuire.

Cat sunt de frecvente hemangioamele?

Hemangioamele sunt cele mai comune tumori benigne din copilarie.Intre 4 si 10 % dintre copii caucazieni se nasc cu cel putin un hemangiom.

Hemangioamele sunt de 3-5 ori mai frecvente la fetite decat la baietei si apar mai frecvent la rasa alba decat la asiatici.Sunt rare la copilasii de culoare.Prematurii sunt mai predispusi la a avea hemangioame.

Unde apar hemangioamele?

Aproximativ 60% dintre hemangioame apar in zona capului si gatului, 25% pe trunchi si 15% pe membrele superioare si inferioare.In 80% din cazuri hemangioamele apar ca leziune unica iar in 20% din cazuri apar in zone multiple.

Desi cel mai adesea hemangioamele apar pe tegument, uneori se dezvolta intr-un organ intern, cum este ficatul sau tractul gastro-intestinal.

Trebuie sa fim vazuti de un specialist in anomalii vasculare?

Deoarece majoritatea dispar de la sine fara tratament, cei mai multi copilasi nu trebuie consultati de un specialist in anomalii vasculare.Pediatrul va monitoriza leziunea, va va acorda sprijin si la nevoie va contacta un specialist.

Trebuie sa consultati un specialist in urmatoarele situatii:

  • Medicul tau nu este sigur de diagnostic;
  • Hemangiomul dezvolta o ulceratie;
  • Hemangiomul este in zona fetei;
  • Hemangiomul este mare, creste rapid sau se afla intr-o zona(langa ochi, de ex.) unde poate cauza complicatii;
  • Copilasul tau are hemangioame multiple- acesta poate fi un semn ca exista ghinionul de a avea un hemangiom si pe un organ intern fiind necesar tratamentul;
  • Copilasul are un hemangiom de-a lungul coloanei vertebrale – acesta poate reprezenta un semn al asocierii unei malformatii ale maduvei spinarii.

Lasa un comentariu

SCRIE SI APASA ENTER PENTRU A CAUTA