Importanta testului de screening pentru cancerul de col uterin

Cunoscut de catre doamne si domnisoare ca si testul Babes-Papanicolau, acesta are rolul de a identifica, cat mai precoce, aparitia celulelor anormale la nivelul colului uterin, inainte ca acestea sa se transforme in celule tumorale.
Aplicarea in ultimii 50 de ani, la nivel populational, a acestui test a redus considerabil numarul de cazuri noi si persoane bolnave, cat si mortalitatea datorata cancerului de col uterin. Cu toate acestea, Romania se afla inca pe primul loc atat in ce priveste incidenta bolii, cat si in ce priveste mortalitatea asociata acesteia.

Deoarece atat leziunile precanceroase, cat si cancerul de col uterin pot fi prezente fara a avea niciun simptom, singura metoda rapida, ieftina si usor de efectuat, de evidentiere precoce este cu ajutorul acestui test de screening. Scopul nemijlocit este ca diagnosticandu-le din timp, pacienta sa intre fie intr-un program de monitorizare specific, fie sa urmeze tratamentul chirurgical cat mai conservativ pentru functia reproductiva.

La ora actuala, majoritatea leziunilor de col uterin se datoreaza infectiei cu HPV (Human Papilomma Virus) iar calea de transmitere este prin contact intim. Acesta este motivul pentru care, odata cu debutul vietii intime, se recomanda si inceperea efectuarii testului de screening. Frecventa cu care trebuie facut depinde de varsta si prezenta factorilor de risc asociati ai fiecarei paciente, toate acestea urmand a fi stabilite in cadrul unei consultatii, de catre medicul ginecolog.

Recomandarea medicilor Blue Life este sa tratati acest test cu responsabilitate deoarece, in anumite situatii, va poate salva viata si fertilitatea!

Pentru informatii suplimentare si programari, echipa Blue Life va sta la dispozitie la numarul de telefon: 0264.995 sau la [email protected].

 

Lasa un comentariu

SCRIE SI APASA ENTER PENTRU A CAUTA