modificarea-tensiunii-oculare

Modificarile tensiunii oculare (IOP) la pacientii cu ocluzie/hemiocluzie acuta

Modificarile tensiunii oculare (IOP) la pacientii cu ocluzie/hemiocluzie acuta a venei centrale a retinei (C/HRVO) reprezinta o tematica actuala in oftalmologie, cu multiple implicatii teoretice si practice. Aceste schimbari ale IOP se pot produce in sensul scaderii sau cresterii acesteia.

Scaderea IOP (hipotonie) este definita ca o reducere a IOP cu ≥ 2 mmHg in ochiul cu C/HRVO fata de ochiul congener neimplicat. Hayreh et al (1) o mentioneaza la 48% din cazuri, mai ales in formele ischemice de ocluzie venoasa, la vizita initiala a cazuisticii studiate.

Normalizarea IOP la toate cazurile dupa primele injectii intravitreene de bevacizumab pe care le-am facut la pacientii nostrii cu C/HRVOs pledeaza pentru faptul ca factorul vascular de crestere endoteliala (VEGF) ar putea avea de asemenea si efecte hipotensive oculare pe langa cele bine cunoscute, sau alternativ ca VEGF ar putea stimula expresia unui factor biochimic ce scade IOP.

Cresterea IOP cuprinde hipertensiunea oculara (OH) si glaucomul. Posibilitatile de corelatie patogenica intre OH/glaucom si C/HRVO pot fi rezumate astfel:

1. Ocluzia venoasa precede OH/glaucomul a carui cauza este; include glaucomul neovascular si glaucomul secundar cu unghi inchis fara rubeoza;

2. OH si glaucomul preced obstructia venoasa si favorizeaza aparitia sa; include glaucomul primar cu unghi inchis, hipertensiunea oculara si glaucomul cu unghi deschis;

3. Obstructia venoasa si OH/glaucomul sunt aparitii in mare parte dependente de varsta, ale unei suferinte comune vasculare si a colagenului fara sa existe o conexiune cauzala intre cele doua afectiuni.

Pentru mai multe informatii despre modificarile tensiunii oculare, Dr. Mirela Claudia Iuga, Medic Specialist Oftalmologie va sta la dispozitie la policlinica Blue Life.

Lasa un comentariu

SCRIE SI APASA ENTER PENTRU A CAUTA