RACEALA SIMPLA SAU GRIPA ?

Exista afectiuni care prezinta corelatii atat de stranse cu anotimpul, incat sezonul trebuie luat in calcul din punct de vedere al diagnosticului.

Astfel, este vorba de infectiile cailor respiratorii care se acutizeaza in sezonul rece comparativ cu cel cald, cand sunt sporadice.

In mod normal, racelile obisnuite la copii pot atinge un numar de aproximativ 8 episoade/an.

Infectiile aparatului respirator sunt produse cel mai frecvent de agenti patogeni cu „poarta de intrare” respiratorie si cale de transmitere aerogena in conditia depasirii mecanismelor de aparare locale si generale.

Avand in vedere pandemia de COVID-19 prin care trecem, este important sa cunoastem unele notiuni simple care sa ne orienteze spre pasii care ar fi de urmat.

Odata cu venirea sezonului rece, infectiile cu rinovirusuri devin din ce in ce mai dese, fiind cauza racelii obisnuite. Din punct de vedere clinic, pe primul loc se afla guturaiul (raceala), care debuteaza prin coriza (inflamatie a mucoasei nasului) si rinoree.

La adulti nu sunt semnalate complicatii, dar la copii si varstnici, din cauza sistemului imunitar deficitar, este posibila aparitia unei brosite acute sau a unei bronhopneumonii.

Atat raceala, cat si gripa produc dureri in gat, tuse, nas infundat. Desi de obicei gripa prezinta simptome mult mai severe, singurul mod de a le deosebi sunt analizele de laborator: biochimia sangelui si secretia nazofaringiana.

Gripa este provocata de virusurile gripale A, B si C din clasa mixovirusurilor, cu o capacitate infinita de a suferi mutatii.

Astfel, daca avem rezistenta la o anumita tulpina, nu inseamna ca suntem imuni si la altele, dovada fiind pandemia cu COVID-19 .

De obicei, gripa debuteaza cu frisoane, febra mare (>39°C), stranut, dureri musculare, in special la nivelul gambelor si taliei. Ulterior, apar durerea in gat si durerea de cap, tusea seaca, starea de slabiciune, iar pielea devine sensibila la atingere. Este posibil sa dispara sau sa scada si pofta de mancare. Febra poate dura intre 3 si 5 zile si cedeaza greu la tratament antitermic.

Cazurile mai severe se complica, determinand crupul gripal (forma severa de laringita), bronsiolita , bronhopneumonia , miocardita/pericardita, meningoencefalita.

Astfel, se impune o minima pregatire pentru a preintampina infectiile inainte de debutul iernii:

 • alimentatia sanatoasa, bogata in legume si fructe, pe toata perioada sezonului rece incepand din lunile de toamna ;
 • vitaminizarea cu preparate care cresc imunitatea pe perioada iernii (vitaminele C, D si E, flavonoidele, seleniul, zincul, beta-carotenul);
 • miscarea zilnica petru o dezvoltare armonioasa si prevenirea cresterii in greutate din cauza sedentarismului; se stie ca obezitatea la copil este un factor de gravitate prin complicatiile pe care le induce (evitarea statului timp excesiv in fata televizorului sau computerului);
 • evitarea aglomeratiei in sezonul de gripa;
 • consumul de ceaiuri caldute

        Exista totusi cateva situatii in care ar trebui sa consultati medicul specialist, si anume:

 • cand simptomele persista sau se inrautatesc dupa o saptamana ori revin dupa 2-4 saptamani;
 • in momentul in care sputa (flegma) expectorata isi schimba culoarea, adica devine verde sau galbena, ori, mai grav, cu sange sau la copii mici apare o respiratie suieratoare, dificila, tuse productiva sau seaca pana la varsatura/ senzatie de sufocare;
 • cand se asociaza la primele simptome scaderea aportului alimentar si hidric , deshidratarea fiind un factor de prognostic negativ in evolutia unei raceli;
 • in momentul in care gatul se intepeneste, durerea de cap persista si devine insuportabila, copilul prezentand agitatie psiho-motorie sau stare de confuzie sau din contra, devine somnolent sau nu mai suporta lumina;
 • cand prezinta eruptie de tip urticarian (exantem viral)

         Principalele componente ale tratamentului, mai ales in perioadele epidemice, sunt:

 • izolarea rapida a pacientilor cu gripa si limitarea accesului in locurile publice;
 • tratamentul igieno-dietetic (repaus la pat pe toata perioada febrila, dieta hidro-lacto-zaharata, igiena cavitatii bucale prin gargarisme cu ceai de musetel);
 • tratament antipiretic, antialgic, antitusiv, expectorant, dezobstructiv nazal;
 • supravegherea clinica permanenta pentru a surprinde aparitia unor eventuale complicatii.

Tratati gripa cu seriozitate pentru a preveni complicatiile!

Lasa un comentariu

SCRIE SI APASA ENTER PENTRU A CAUTA