Rinita alergica. Ce este si cum o tratam?

Odata cu schimbarea anotimpului, organismul nostru trece si el prin anumite schimbari, uneori neplacute. In timp ce unii oameni se pot bucura de incalzirea vremii si de iesitul in aer liber, altii intampina tot mai multe probleme, cauzate de anumiti factori exteriori precum polenul, praful, mucegaiul etc.

Aceasta sensibilitate este asociata deseori cu inflamatii ale cailor respiratorii, stranut, sangerari sau secretii nazale, dificultati respiratorii s.a.m.d. Toate aceste simptome pot fi asociate cu rinita alergica.

Ce este rinita alergica?

Rinita alergica este adesea descrisa ca fiind o hipersensibilitate la anumite substante (alergeni) precum: polenul, praful, mucegaiul, parul de animale etc., care se manifesta prin mancarimi si inflamatii la nivelul ochilor, nasului, gatului si urechilor.
In principal, rinita poate fi descrisa ca fiind o reactie exagerata a organismului, in urma luptei cu anumiti factori externi, care, defapt, nu sunt nocivi pentru organismul nostru.
La contactul cu alergenii, sistemul imunitar declanseaza o reactie inflamatorie care duce la dilatarea vaselor sangvine si cresterea secretiilor nazale.

Ce este de facut in aceste cazuri?

Cel mai important este sa-ti faci programare la un medic specialist care poate sa-ti spuna exact de ce fel de tratament ai nevoie. In urma consultului de specialitate, medicul iti va pune un diagnostic corect daca s-a depistat substanta la care esti alergic, sau va efectua teste suplimentare pentru a depista exact cauza.

La ce riscuri te expui daca te tratezi “dupa ureche”?

Trebuie retinut ca, fara un tratament corespunzator, starea de disconfort se poate agrava. Tocmai de aceea, in cazul in care prezinti unul din simptomele enumerate mai sus, cel mai bine este sa consulti medicul alergolog, pentru un diagnostic precis si o medicamentatie potrivita.

“Daca rinita alergica nu este tratata corespunzator se poate ajunge si la astm, deoarece caile respiratorii sunt tot mai blocate din cauza inflamatiilor.” A explicat Dr. Ramona Bologa, Medic Specialist Alergologie-Imunologie la Blue Life.

Care sunt investigatiile asociate alergiilor?

Investigatiile alergologice constau in realizarea de teste cutanate (de tipul „prick test”) si teste de sange, prin care se determina ce substante sunt vinovate pentru reactiile alergice.
Testul de sange permite diagnosticarea precoce a bolilor, acesta indica anticorpii responsabili de reactiile alergice.
Testul prin intepare, asa numit si “prick test”, se realizeaza prin injectarea de diferite substante (picaturi de extracte purificate de alergeni) in suprafata pielii.

“Acest test este recomandat deoarece ofera rezultate immediate: in cazul in care pacientul se dovedeste a fi alergic la una din substante, in locul intepaturii va aparea o umflatura inconjurata de roseata. In functie de dimensiunile acesteia se va putea aprecia severitatea alergiei.”  Dr. Ramona Bologa.

Parte din echipa de specialisti a Policlinicii Blue Life, Dr. Ramona Bologa este unul dintre cei mai apreciati alergologi din Cluj-Napoca.
Pentru a-ti programa o consultatie, acceseaza acest link sau contacteaza-ne la numarul de telefon: 0264.995

La Blue Life, sanatatea voastra e in grija noastra!

SCRIE SI APASA ENTER PENTRU A CAUTA