femeie gravida

Sarcina si medicina muncii – Informatii utile

Starea de graviditate are un impact important asupra tuturor aspectelor vietii unei femei, prin urmare si asupra vietii profesionale a acesteia. Legislatia din tara noastra, aliniata la cea europeana, stabileste o serie de masuri speciale de ocrotire a sanatatii salariatelor gravide si a proaspetelor mame care alapteaza sau nu. Despre aceste aspecte am stat de vorba cu Dr. Cosmina Popa, Dr. Anamaria Hauca si Dr. Silvana Mihet, echipa de specialisti in medicina muncii, in cadrul Blue Life.

Pentru a beneficia de masurile de protectie a maternitatii la locurile de munca, femeile trebuie sa indeplineasca trei conditii:

 • sa fie incadrate cu contract individual de munca sau sa fie functionari publici, de cetatenie romana sau a unui stat membru al Uniunii Europene care au raporturi de munca sau raporturi de serviciu cu un angajator;
 • sa efectueze consultatiile pre si postnatale la medicul de familie si dupa caz, la medicul specialist ginecolog, pentru a atesta starea de graviditate, respectiv faptul ca a nascut recent sau ca alapteaza. Dupa aceste consultatii, medicul iti va elibera un document medical (adeverinta sau scrisoare medicala) in acest sens. In cazul gravidelor acest document trebuie sa contina: diagnosticul de sarcina, data estimata a nasterii, recomandari privind capacitatea de munca pe timp de zi sau daca este cazul, pe timp de noapte, precum recomandari despre capacitatea de munca in conditii incadrate ca insalubre sau greu de suportat (curatarea toaletelor, sapatul santurilor, manipularea dejectiilor, ridicare de greutati mai mari de 10 kg etc);
 • sa instiinteze in scris angajatorul cu privire la sarcina. Instiintarea se face la compartimentul de resurse umane din cadrul unitatii, impreuna cu o copie a documentului medical mentionat anterior, in maximum 5 zile lucratoare de la data eliberarii acestuia.

Obligatiile angajatorului:

In termen de 10 zile lucratoare de la data depunerii documentelor de catre salariata gravida, lauza sau care alapteaza, angajatorul are obligatia sa le transmita mai departe catre medicul de medicina muncii (care asigura supravegherea starii de sanatate a angajatilor din unitate), precum si catre inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi desfasoara activitatea.

Angajatorul impreuna cu medicul de medicina muncii evalueaza riscurile la care este supusa salariata la locul de munca, apoi intocmesc si semneaza Raportul de evaluare. Salariata va fi instiintata apoi de catre angajator, in termen de 5 zile lucratoare, printr-o Informare privind protectia maternitatii, cu privire la rezultatele evaluarii riscurilor de la locul de munca, precum si asupra masurilor suplimentare de protectie de care va putea beneficia aceasta.

Factorii care pot afecta evolutia sarcinii, sanatatea fatului, copilului sau a femeii gravide sau care alapteaza la locul de munca sunt:

   • expunerea la socuri, vibratii, miscari bruste;
   • manipularea unor greutati mari;
   • expunerea la zgomot, radiatii ionizante sau neionizante;
   • expunerea la caldura prea mare sau frig;
   • activitatea in atmosfera hiperbara;
   • anumite miscari, pozitii sau deplasari de munca;
   • oboseala fizica sau mentala;
   • expunerea la anumiti agenti infectiosi (toxoplasma, rubeola);
   • expunerea la substante chimice periculoase: benzen, toluen, xilen, mercur, plumb, medicamente antimitotice, monoxid de carbon;
   • anumite procese industriale;
   • activitatile subterane miniere.

Daca rezultatele evaluarii evidentiaza vreun risc pentru securitatea sau sanatatea salariatei gravide, mama care a nascut recent sau care alapteaza, atunci angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile de munca si/sau programul de lucru, astfel incat sa fie evitata expunerea acesteia la riscurile evidentiate. Daca acest lucru nu este posibil, angajatorul va trebui sa o repartizeze la un alt loc de munca fara riscuri, conform recomandarilor medicului de medicina muncii, cu mentinerea veniturilor salariale. In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca aceste masuri, salariata are dreptul  la concediu de risc maternal, la indicatia medicului de medicina muncii. Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe perioade ce nu pot depasi, cumulat, 120 de zile calendaristice, de catre medicul de familie sau specialist, care va elibera  certificatul medical, pe baza caruia se va acorda indemnizatia de risc maternal.

Pentru salariatele care lucreaza stand numai in picioare sau numai in pozitia asezat, angajatorii au obligatia de a le modifica locul de munca astfel incat, acestea sa beneficieze de pauze in pozitie sezanda, respectiv pauze pentru miscare, la intervale regulate de timp conform celor stabilite de medicul de medicina muncii.

De asemenea, in baza recomandarii medicului de familie, gravida care nu poate indeplini durata normala de munca, din motive de sanatate, atat a ei, cat si a fatului, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale.

Tot in sprijinul salariatei gravide este si dispensa pentru consultatii prenatale in limita a 16 ore pe luna, pe care angajatorul este obligat sa o acorde unei angajate, la cererea acesteia, in cazul in care investigatiile respective se pot efectua doar in timpul programului de lucru, fara diminuarea veniturilor salariale.

Salariatele care alapteaza in cursul programului de lucru au dreptul la doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului. La cererea mamei, aceste pauze pot fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului de munca cu doua ore pe zi, fara diminuarea salariului.

Informatiile prezentate sunt extrase din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca,actualizata si aprobata prin Legea 25/2004 si Legea 154/2015.

Firmele care se afla in portofoliul de medicina muncii al Blue Life si doresc evaluarea riscurilor de la locul de munca al unei salariate gravide, trebuie sa prezinte urmatoarele documente:

   1. INSTIINTAREA salariatei catre firma dvs. cu privire la starea ei fiziologica de graviditate;
   2. DOCUMENT MEDICAL recent (adeverinta sau scrisoare medicala de la medicul de familie sau specialist cu diagnosticul de sarcina, data prezumtiva a nasterii si recomandari);
   3. SOLICITAREA din partea firmei dvs. adresata serviciului nostru de medicina muncii pentru efectuarea evaluarii de riscuri;
   4. FISA DE IDENTIFICARE A FACTORILOR DE RISC PROFESIONAL completata, semnata si stampilata de angajator;
   5. FISA POSTULUI.

Fie ca sunteti angajat, angajator sau responsabil de resurse umane, echipa noastra de specialisti in medicina muncii va sta la dispozitie pentru informatii suplimentare despre subiectul acestui articol. Pentru programari,  va invitam sa contactati cu incredere receptia policlinicii Blue Life la numarul de telefon 0264.995

Lasa un comentariu

SCRIE SI APASA ENTER PENTRU A CAUTA