testiculul-necoborat-blue-life

Testicolul necoborat

Testicolul necoborat – afectiune cunoscuta si sub denumirea de criptorhidie – reprezinta o afectiune destul de frecventa. Denumirea de criptorhidie este uneori derutanta, motiv pentru care este folosita denumirea de “testicol necoborat”.

Sa explicam de ce: in criptorhidie testicolul nu coboara niciodata din abdomen in scrot, pe cand testicolul necoborat se deplaseaza inspre scrot, dar nu complet. Acest lucru se intampla in cele mai multe cazuri, motiv pentru care folosim denumirea de testicol necoborat. Afectiunea poate afecta unul sau ambele testicole.

Testicolul necoborat sau criptorhidia reprezinta o afectiune nedureroasa.

Afectiunea este congenitala (adica prezenta de la nastere).

Sunt afectati 1-2% din baietei. Baieteii nascuti prematur sunt afectati mai frecvent.

Cu cat copilul este mai prematur, cu atat sansele de a avea testicol necoborat sunt mai mari.

Testicolul care nu coboara in scrot este mai expus traumelor si torsiunii testiculare (cand fluxul sangvin este intrerupt), facand testiculul neviabil (necrozat).

In unele cazuri – aproximativ 20% din cazuri – un testicol necoborat se va rezolva de la sine in primele 3-4 luni de viata ale copilului. In acest caz nu este nevoie de interventie chirurgicala.

Parintii copilasului diagnosticat cu testicol necoborat se ingrijoreaza adesea, “Va putea fiul meu sa aiba copii?”. Din fericire, raspunsul este DA in majoritatea cazurilor cu testicol necoborat unilateral.

Conecintele pe termen lung sunt rare, dar trebuie sa le aveti in vedere:

  • Testicolul necoborat poate creste riscul de infertilitate, mai ales cand sunt afectate ambele testicole. Totusi, baietii care au testicol necoborat unilateral au aceeasi rata de fertilitate precum cei care nu au avut aceasta afectiune.
  • Baieteii care au testicol necoborat bilateral – un procent mult mai mic de pacienti – poseda o rata de fertilitate cu mult scazuta.
  • Testicolul necoborat este usor mai predispus sa dezvolte cancer testicular, chiar cu interventia chirurgicala efectuata. Totusi, interventia poate sa reduca riscul dezvoltarii cancerului. Parintii trebuie sa stie ca sunt rare cazurile de cancer legate de testicolul necoborat.

Ce reprezinta un testicol necoborat?

In timpul dezvoltarii fetale, testicolul se formeaza in abdomen langa rinichi. Pana la nastere, testicolul trebuie sa migreze asa incat sa se afle in scrot. Daca unul sau ambele testicole nu coboara, baietelul are afectiunea denumita testicol necoborat.

Este interventia chirurgicala intotdeauna necesara pentru a trata testicolul necoborat?

Unele testicole necoborate se vor deplasa in final in pozitia adecvata fara niciun fel de tratament, in primele 3-4 luni de viata ale bebelusului; cand nu se intampla asta, ele trebuie coborate chirurgical.

Care sunt problemele asociate cu testicolul necoborat?

Testicolele necoborate pot creste riscul de infertilitate. In mod normal, cand testicolele se afla in scrot, sunt cu 3-5 grade mai reci decat daca ar ramane in cavitatea abdominala. Temperaturile mai inalte din corp pot sa dauneze dezvoltarii testicolului si pot afecta producerea de lichid spermatic sanatos.

Testicolul necoborat este putin mai predispus sa dezvolte cancer testicular, chiar cu interventia chirurgicala efectuata. Avantajul interventiei este reprezentat de faptul ca aduce testicolul in pozitia corecta si permite autoexaminarea de rutina, ceea ce duce la depistarea timpurie a unor anormalitati mai tarziu in timpul vietii.

Cauzele testicolului necoborat

Ce duce la aparitia acestei afectiuni?

Expertii au inca de identificat orice cauza care ar putea duce la apritia afectiunii. Urmatorii factori pot sa afecteze descinderea normala si dezvoltarea testiculului:

  • anatomia anormala
  • sanatatea mamei in timpul sarcinii
  • probleme hormonale
  • influenta mediului inconjurator

Semne si simptome ale testicolului necoborat

Care sunt simptomele testicolului necoborat?

La un baietel afectat de testicol necoborat unul sau ambele testicule fie par sa lipseasca din scrot, fie nu pot fi palpate in scrot.

Daca ambele testicole sunt necoborate, scrotul este de regula mic si aplatizat. Daca doar un testicol este necoborat, scrotul poate aparea asimetric.

Daca testicolul pare sa fie “uneori acolo si alteori nu”, spunem ca este retractil sau flotant. Aceasta situatie nu este patologica si nu necesita tratament.

Intrebari frecvente

Testicolul necoborat produce durere?

Nu, copilul dumneavostra nu simte niciun disconfort asociat cu afectiunea.

Are copilul nevoie de investigatii radiologice?

In multe cazuri, un medic nu reuseste sa palpeze un testicol necoborat prin palpare.Totusi, investigatiile imagistice nu sunt necesare pentru a evalua un testicol care nu a coborat in scrot.

Ecografia, computer-tomograful (CT) si rezonanta magnetica nuclear a(RMN) nu s-au dovedit a fi benefice sau de ajutor in managementul testicolului necoborat.

Are nevoie copilul meu de interventie chirurgicala?

Daca testicolul nu coboara de la sine, chirurgul pediatru va recomanda cel mai probabil interventia chirurgicala pentru a aduce testicolul in scrot pana la prima aniversare a baietelului. Interventia, denumita orhidopexie, este necesara pentru a imbunatati imaginea despre sine a copilului in timpul adolescentei si perioadei de adult, si cel mai important, pentru a reduce riscurile pe termen lung de cancer sau infertilitate.

Testicolele necoborate pot creste riscul de infertilitate. In mod normal, cand testicolele se afla in scrot, sunt cu 3-5 grade mai reci decat daca ar ramane in cavitatea abdominala. Temperaturile mai inalte din corp pot sa dauneze dezvoltarii testicolului si pot afecta producerea de lichid spermatic sanatos.

Orhidopexia, de asemenea face posibila pentru tineri examinarea de rutina a testiculului pentru depistarea oricaror anomalii, inclusiv cancer.

Cum poate orhidopexia sa reduca sansele de infertilitate sau de a dezvolta cancer testicular pentru baietelul meu?

Orhidopexia aduce testicolul in scrot unde temperatura de functionare este cea adecvata, imbunatatind prin urmare sansele ca el sa devina un adult fertil.

Vor arata normal organele genitale ale baietelului meu?

Chirurgul trebuie sa faca tot ce ii sta in putere pentru ca organele genitale ale copilului sa arate normal. Interventiile ulterioare nu sunt de regula necesare. Totusi copilul va fi evaluat periodic pe parcursul ingrijirii si in etape diferite ale dezvoltarii.

Va trece copilul meu prin etapa pubertara?

Da, copilul dumneavostra va trece prin aceasta etapa ca toti ceilalti.

Daca voi mai avea un baiat, va fi si el afectat de testicol necoborat?

Nu exista nici o dovada cum ca afectiunea ar avea o componenta genetica.

Va putea fiul meu sa practice sporturi?

Cu siguranta! Ne asteptam ca fiul dumneavoastra sa aiba o copilarie normala, activa exact ca fratii, prietenii si colegii sai de clasa.

Va putea fiul meu sa procreeze?

Testicolul necoborat poate creste riscul de infertilitate, mai ales cand sunt afectati ambele testicole. Totusi, baietii care au testicol necoborat unilateral au aceeasi rata de fertilitate precum cei care nu au avut aceasta afectiune.

Baieteii care au testicol necoborat bilateral – un procent mult mai mic de pacienti- poseda o rata de fertilitate cu mult scazuta.

Care sunt sansele ca fiul meu sa dezvolte cancer testicular mai tarziu?

Baieteii cu testicol necoborat sunt usor mai predispusi sa dezvolte cancer testicular, chiar daca se efectueaza interventia, cu o incidenta de sub 10%. Totusi, studii recente sugereaza ca pozitionarea adecvata ajuta la detectarea timpurie a anomaliilor, care ajuta la reducerea incidentei malignitatilor.
Vestea buna este ca la varsta asta si la progresele medicinei nimeni nu moare de cancer testicular.

Cum va diagnostica medicul fiului meu, testicolul necoborat?

Un medic de familie va efectua o inspectie amanuntita a organelor genitale si va incerca sa localizeze testicolul daca nu este prezent in scrot. Daca nu se poate palpa testicolul micul pacient va fi trimis catre un chirurg pediatru pentru o examinare mai detaliata si pentru a exclude doua conditii:

Testicolul ectopic – Daca scrotul este gol, medicul va incerca intai sa determine daca baietelul are testicol ectopic, o afectiune inrudita cand testicolul este deviat de la calea sa normala de coborare si ca urmare, este situat intr-o pozitie anormala inafara caii normale de decindere. Pentru a verifica, medicul va palpa zonele unde testicolul ectopic este frecvent situat.

Testicolul retractil – Testicolul retractil intra si iese din scrot. Medicul va incerca sa excluda aceasta conditie incercand sa aduca testicolul in jos. Daca testicolul poate fi adus in scrot, este retractil si nu necesita tratament.

Daca medicul determina ca testicolul nu este ectopic sau retractil, diagnosticul este de testicol necoborat.

Cum se trateaza testicolul necoborat?

Daca testicolul nu coboara de la sine in primul an de varsta, medicul trebuie sa recomande interventia numita orhidopexie pentru a aduce testicolul in scrot.

Orhidopexia

Daca testicolul se palpeaza in regiunea inghinala, orhidopexia se va face printr-o mica incizie in zona inghinala. Chirurgul va elibera testicolul din locatia sa abdominala si il va aduce in scrot. Copilasii se vor externa in ziua interventiei sau a doua zi dimineata. Daca tetsicolul nu poate fi palpat (asa cum se intampla la unul din 5 baietei), acesta poate fi situat intra-abdominal sau poate fi absent. O explorare amanuntita este necesara pentru a ne asigura ca testicolul nu este lasat in abdomen, pentru a functiona corect si a evita riscul de cancer. Unele testicole au coborat in scrot dar nu au crescut si nu sunt functionale. Este mai bine ca ele sa fie excizate.

Este interventia necesara din punct de vedere medical?

Nu este obligatorie dar este foarte recomandata pentru evitarea infertilitatii si a cancerului testicular.

De cate interventii are copilul meu nevoie?

In marea majoritate, o singura interventie este suficienta.

La ce varsta are loc interventia?

Cele mai multe trebuie efectuate intre 6 luni si 1 an de varsta.

Care pot fi complicatiile interventiei?

Complicatiile sunt relativ rare dar in unele cazuri pot aparea sangerari sau infectii (ca la orice interventie). Cea mai comuna este cand testicolul urca in abdomen din nou si va fi nevoie de o alta interventie. Extrem de rar testicolul isi poate pierde aportul vascular si va deveni neviabil.

Cat va ramane fiul meu in spital?

Copii vor fi externati in ziua interventiei sau a doua zi dimineata.

Ce se intampla dupa interventie?

Fiul dumneavoastra poate simti un disconfort dupa interventie, dar majoritatea se simt mai bine dupa prima zi. Medicul poate sa recomande evitarea sezutului sau calaritul de jucarii pentru doua saptamani pentru a evita traumatizarea testicolului.Va puteti astepta la controale anuale pentru monitorizarea dezvoltarii testicolului.


In speranta ca v-am ajutat cu informatii utile,va doresc multa sanatate!

Dr. Adrian Surd, medic specialist Chirurgie Pediatrica

Lasa un comentariu

SCRIE SI APASA ENTER PENTRU A CAUTA