Publicat pe Lasă un comentariu

Cât timp se poartă lentilele de contact?

Acesta este, fără îndoială, unul dintre subiectele care este cel mai des întalnit și este, de asemenea, întrebarea care primește cea mai largă gamă de răspunsuri.

Care este un factor mai important: data la care expiră lentilele sau întreaga perioadă de timp în care le-am purtat?


Să ne imaginăm, de exemplu, că vă puneți ocazional lentilele de contact atunci când vă aflați la volan în weekenduri. Dacă sunt lentile bisăptămânale, acest lucru sugerează că le puteți purta pentru o perioadă de timp mai mare de paisprezece zile?

Unele persoane au această convingere și recomandă dublarea perioadei de timp în care ar trebui purtate lentilele atunci când acestea sunt purtate doar rar. Prin urmare, ei cred că vor putea purta lentilele lunare timp de o lună întreagă dacă poartă lentilele bisăptămânale o dată la două zile.

Cu toate acestea, nu este cazul! Categoric nu este așa.

Chiar dacă sunt păstrate într-o soluție de depozitare, lentilele de contact vor începe să se deterioreze imediat ce sunt scoase din ambalaj. Iar riscul de a dobândi depuneri care ar putea cauza dificultăți și infecții crește cu fiecare zi care trece după ziua în care produsul ar trebui să expire.

Cea mai rentabilă măsură ar fi să consultați un oftalmolog, care vă va putea recomanda tipul de lentile care va funcționa cel mai bine pentru ochii dumneavoastră. Ca urmare a progreselor tehnologice, producătorii de lentile dezvoltă modele noi și superioare de lentile care se adaptează la o varietate de modele de purtare. În plus, atunci când vine vorba de perioada de timp în care trebuie purtate lentilele, le vom aranja în următoarele rânduri, în funcție de perioada de timp recomandată:

Lentile de contact de unică folosință

Cele mai benefice lentile pentru ochii în stare bună de sănătate. Scoateți-le seara și asigurați-vă că puneți altele noi a doua zi.
Nu aveți nevoie de suporturi speciale sau soluții de curățare pentru lentilele de contact de unică folosință, deoarece acestea nu trebuie curățate.

Lentilele de contact bisăptămânale care trebuie înlocuite la fiecare două săptămâni trebuie folosite în timpul zilei, depozitate într-o husă care conține soluție pentru lentile peste noapte și înlocuite cu o pereche de lentile noi o dată la două săptămâni.
Unul dintre cele mai comune tipuri de lentile de contact este varianta lunară.

Acestea sunt destinate utilizării în timpul zilei, deși anumite tipuri funcționează corespunzător și în timpul nopții. Acestea se îndepărtează înainte de culcare, la fel ca lentilele bi-lunare, și se păstrează într-o soluție pentru lentile pe durata nopții.

Deoarece pot fi folosite de până la 90 de ori, lentilele trimestriale se numără printre cele mai rentabile soluții disponibile pentru persoanele care poartă lentile de contact. Întreținerea acestor lentile este aceeași cu cea a lentilelor lunare și bilunare.


Aceste lentile de contact au un ciclu de înlocuire de șase luni și nu sunt destinate utilizării zilnice

Ele sunt garantate pentru a fi utilizate pentru o perioadă de timp prelungită și sunt potrivite în special pentru persoanele care sunt obișnuite să poarte lentile de contact și care respectă cu sfintenie normele de curățenie. Există un risc ridicat de infecție ori de câte ori lentilele de contact sunt manipulate pentru perioade lungi de timp.


Lentilele cu purtare prelungită, cunoscute uneori sub denumirea de lentile permanente, nu necesită depozitare peste noapte, deoarece pot fi purtate continuu pe toată durata de utilizare. Atunci când pleoapele sunt închise, aceste lentile continuă să permită oxigenului adecvat să ajungă la cornee, în ciuda faptului că au o permeabilitate foarte mare la oxigen.


Chiar dacă ați putea economisi bani scăzând frecvența cu care cumpărați lentile de contact, costul medicamentelor și tratamentelor oftalmologice pe care va trebui să le întreprindeți vă va face să cheltuiți mai mulți bani în general.

Deoarece riscați să vă deteriorați permanent ochii, nu merită să încercați să economisiți bani pe o componentă atunci când renunțați la beneficiile asociate cu o altă componentă care este mai sanatoasa.

Câte ore într-o singură zi pot să folosesc lentilele de contact?


Dacă folosiți lentile de contact și adormiți cu ele pe ochi, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, probabil că vă veți trezi cu ochii iritați. Acest lucru se poate întâmpla chiar dacă le purtați doar pentru câteva minute.

Marea majoritate a lentilelor de contact de astăzi sunt construite dintr-o substanță numită hidrogel, care, atunci când ochii sunt închiși, se usucă într-un timp foarte scurt. În această discuție, nu vom lua în considerare scenariul în care folosiți lentilele de contact pentru o perioadă lungă de timp.

Există șanse mari să nu aveți niciun simptom și să nu observați niciun defect al lentilelor pe termen scurt, însă repercusiunile purtării lentilelor de contact pentru o perioadă mai lungă decât cea recomandată sunt dăunătoare pentru ochii dumneavoastră atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Dacă alegeți să purtați lentilele de contact pentru o perioadă mai lungă de timp, veți reduce cantitatea de oxigen care ajunge la ochii dumneavoastră.

Persoanele care cred că pot prelungi perioada de timp în care pot purta lentilele de contact, purtându-le prea des, riscă să se confrunte cu oboseala oculară.

Ca urmare a acestei decizii, oamenii au dezvoltat afecțiuni precum: cheratită, ulcere corneene, edem cornean, abraziuni corneene și conjunctivită.

Prin urmare, dacă purtați lentile de contact mai mult de 10-12 ore pe zi, vederea dumneavoastră ar putea fi grav afectată, iar în unele cazuri ar putea fi chiar pierdută.

Acest lucru se datorează faptului că, în timp, ochii dumneavoastră se usucă, iar pe cornee apar vase de sânge anormale. Dacă purtați lentile de contact pentru această perioadă de timp, ochii dumneavoastră ar putea fi chiar afectați permanent.

Să nu uităm de suportul pentru lentile. Și acesta expiră!


Da, expiră. Pentru a determina cât de frecvent trebuie curățat sau înlocuit suportul de lentile, trebuie să consultați recomandările furnizate de producătorul soluției. Aruncați soluția folosită imediat ce lentilele au fost scoase din suport.

Acțiunile care sunt recomandate pot varia, dar în cele mai multe cazuri, acestea constau în curățarea suportului cu soluție proaspătă și apoi lăsarea acestuia să se usuce la aer fără capace. Dacă respectați aceste reguli, veți reduce riscul de a dezvolta o infecție sau o inflamație.

Biofilmul este o substanță care se poate forma și crește în corpul dumneavoastră, ajutând la ascunderea bacteriilor de dezinfectanți. Biofilmul este produs de bacterii și de alte microorganisme, iar denumirea sa vine de la această substanță. Deoarece biofilmul este invizibil cu ochiul liber, este important să vă schimbați absorbantele cel puțin o dată la o lună sau la trei luni.

După perioada de purtare recomandată, în urma testelor efectuate de companiile producătoare, dar și de FDA (Food and Drug Administration, SUA), materialul lentilei se degradează, transmisibilitatea oxigenului scade și, în plus, corneea poate fi zgâriată!

Abraziuni ale corneei

Zgârierea corneei este un potențial efect secundar al purtării lentilelor de contact pentru o perioadă de timp excesivă. La început, substanța din care sunt create lentilele de contact are o textură netedă. Cu toate acestea, pe măsură ce trece timpul, materialul se deteriorează, ceea ce poate duce la abraziuni ale corneei.

O persoană care suferă de această afecțiune poate prezenta simptome precum sensibilitate la lumină, lacrimi excesive sau senzația că are ceva prins în ochi. Deși este posibil să nu fie necesar să se trateze unele abraziuni, tratamentul poate fi necesar pentru altele. Vizitați medicul oftalmolog dacă aveți aceste simptome.

A fost de ajutor acest articol?
DaNu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *