Publicat pe Lasă un comentariu

Ce este Omega 3: Avantaje si Dezavantaje

Omega 3: informații esențiale


Acizii grași omega 3 sunt un tip de grăsime pe care organismul nu este capabil să o creeze singur. Ei sunt ceea ce se numește grăsimi esențiale, ceea ce înseamnă că organismul nostru are nevoie de ele pentru a funcționa corect.

Omega 3: avantaje

Datorită numeroaselor avantaje pe care acizii grași omega-3 le oferă organismului și creierului, aceștia sunt de cea mai mare importanță. De fapt, acizii grași omega-3 se numără printre substanțele nutritive care au făcut obiectul celor mai multe cercetări.

Sistemul cardiovascular beneficiază de proprietățile protectoare ale omega 3.

Atacurile la inimă și accidentele vasculare cerebrale ocupă primele două locuri pe lista principalelor cauze de mortalitate la nivel mondial.

Încă din anii 1970, cercetătorii au făcut descoperirea surprinzătoare că persoanele care consumau carne de pește aveau un risc semnificativ redus de a contracta boli potențial letale. Acest avantaj a fost adus de ingestia de acizi grași omega 3. Se crede că consumul acestei vitamine va crește nivelul colesterolului bun, va scădea tensiunea arterială și nivelul trigliceridelor și va proteja împotriva formării cheagurilor de sânge.

Beneficiile acizilor grași omega 3 pentru ochi

Acidul docosahexaenoic, cunoscut și sub numele de DHA, este un element constitutiv esențial pentru retină, care se află în partea din spate a ochiului. Problemele de vedere reprezintă un risc potențial atunci când nivelurile de DHA sunt scăzute.

Persoanele care ingerează în mod regulat acizi grași omega 3 au un risc mai mic de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă, care este una dintre cele mai frecvente boli oculare care poate duce la orbire.

Reduce sentimentele de melancolie și anxietate

Depresia este una dintre cele mai frecvente forme de boli psihice cu care se confruntă oamenii din întreaga lume. Această afecțiune se caracterizează prin sentimente de melancolie, letargie și o pierdere generală a interesului pentru viață.

Pe lângă faptul că este o problemă răspândită, anxietatea se caracterizează printr-o stare continuă de îngrijorare, precum și printr-o stare de nervozitate.

Studiile au arătat că persoanele care iau în mod regulat omega 3 au un risc mai mic de a dezvolta depresie.

Beneficiile acizilor grași omega-3 pentru dezvoltarea creierului în timpul sarcinii și la începutul vieții

Când vine vorba de dezvoltarea creierului nou-născutului, acizii grași omega-3 sunt absolut necesari. Mai multe studii au demonstrat că pot exista beneficii pentru nou-născuții ale căror mame consumă omega 3 în timpul sarcinii, printre care se numără următoarele:

  • abilități sociale și de comunicare îmbunătățite
  • un coeficient de inteligență mai mare
  • mai puține probleme de comportament
  • o probabilitate mai mică de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD),
  • scade riscul de autism sau paralizie cerebrală.

Beneficiile acizilor grași omega-3 pentru oase și articulații

Osteoporoza și artrita sunt două dintre cele mai răspândite afecțiuni care afectează oasele. Potrivit unui studiu, acizii grași omega-3 întăresc rezistența oaselor și scad riscul de osteoporoză prin stimularea creării de calciu în oase. Acest lucru ajută la minimizarea șanselor de apariție a osteoporozei.

Beneficiile acizilor grași Omega-3 pentru tulburările autoimune

Bolile autoimune sunt afecțiuni în care sistemul imunitar al organismului atacă celulele sănătoase din organism, sub convingerea greșită că aceste celule sunt infectate cu microorganisme periculoase.

Diabetul zaharat de tip 1 este un exemplu de astfel de afecțiune. În această boală, sistemul imunitar vizează celulele din pancreas care sunt responsabile de producerea insulinei. Unele dintre aceste afecțiuni pot fi tratate cu acizi grași, care pot fi de ajutor mai ales în primele etape ale vieții unei persoane.

Beneficiile acizilor grași omega 3 pentru ficat

Afecțiunea cunoscută sub numele de steatoză hepatică non-alcoolică, cunoscută uneori sub numele de ficat gras, este extrem de răspândită. Din cauza legăturii sale directe cu obezitatea, a devenit cea mai răspândită cauză a bolilor hepatice cronice în țările din lumea occidentală.

Suplimentele cu acizi grași Omega 3, conform constatărilor specialiștilor, sunt capabile să reducă cantitatea de grăsime și inflamația din ficatul persoanelor care suferă de boala ficatului gras non-alcoolic.

Omega 3 poate proteja împotriva deteriorării cognitive asociate cu îmbătrânirea

Creierul uman poate suferi pierderi semnificative de capacitate pe măsură ce îmbătrânim. Administrarea de suplimente de omega-3 s-a dovedit în cadrul mai multor studii că diminuează riscul de apariție a bolii Alzheimer, precum și a deteriorării cognitive legate de vârstă.

Dezavantaje Omega 3 si Contraindicatii

Contraindicații și dezavantaje ale utilizării suplimentelor de omega 3.
Persoanele care suferă de afecțiuni care împiedică coagularea corectă a sângelui sau care urmează un tratament cu anticoagulante ar trebui să ia acizi grași omega 3 cu extremă prudență, deoarece dozele foarte mari au potențialul de a induce sângerări.

Chiar dacă nu se întâmplă foarte des, există unele efecte adverse potențiale, simptome precum:

  • probleme cu stomacul
  • reacții alergice
  • vărsături
  • dureri abdominale
  • diaree
  • indigestie
  • dezorientare
  • greață

Resurse:

healthline.com

albertahealthservices.ca

A fost de ajutor acest articol?
DaNu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *