Publicat pe Lasă un comentariu

De ce am Ochii Rosii sau un Ochi Rosu?

Înroșirea caracteristică ochiului roșu este cauzată fie de dilatarea vaselor de sânge. Aceasta poate apărea în caz de ochi uscat, corpuri străine în ochi, alergii, infecții sau purtarea lentilelor de contact, fie de ruperea unui mic vas de sânge care se află sub conjunctivă. Ambele evenimente pot face ca vasele de sânge să devină mai vizibile (pielea transparentă care acoperă partea albă a ochiului și pleoapele din interior).

Hemoragia subconjunctivală

Este termenul medical care este folosit pentru a descrie spargerea unui vas de sânge care este plasat direct sub conjunctivă. Un indiciu al hemoragiei subconjunctivale este apariția unei pete de culoare roșu aprins în interiorul conjunctivei ochiului. Deoarece conjunctiva nu este capabilă să absoarbă rapid sângele rezultat în urma ruperii vasului, sângele se va aduna aici pentru o perioadă de timp înainte de a fi absorbit de conjunctivă.

Este obișnuit ca o hemoragie subconjunctivală să aibă loc fără ca ochiul să fie afectat în mod evident. Chiar și ceva la fel de inofensiv ca ridicarea de greutăți sau o criză de tuse puternică ar putea provoca spargerea vaselor de sânge din ochi. Pentru că s-ar putea să nu aveți niciun simptom, s-ar putea să nu vă dați seama că sângerați până când nu aruncați o privire în oglindă.

Ce face ca ochii să apară roșii?

Uneori, un ochi roșu poate fi cauzat de o afecțiune medicală majoră, caz în care va dispărea doar după ce primești îngrijiri medicale specializate.

Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale ochilor roșii:

Conjunctivita

Este posibil ca conjunctivita, cunoscută și ca inflamație a conjunctivei, să aibă o origine infecțioasă sau neinfecțioasă. Conjunctivita poate afecta ambii ochi sau doar unul singur.
Ochii uscați sunt o afecțiune medicală frecventă care poate afecta unul sau ambii ochi ai unei persoane și sunt cauzați fie de o scădere a producției de lacrimi, fie de generarea de lacrimi de proastă calitate.

Ochi uscati

Există o serie de factori care ar putea duce la apariția ochilor uscați, inclusiv faptul de a fi mai în vârstă, de a fi femeie, de a lua anumite medicamente (numite anticolinergice) și de a avea alte probleme medicale. Persoanele care suferă de ochi uscat sunt mai predispuse să simtă disconfort ocular, inclusiv arsură și durere, precum și vedere redusă.

Materiale străine în ochi

Durerea oculară puternică, unilaterală sau bilaterală, înroșirea și lăcrimarea ochilor sunt simptome care însoțesc intrarea de materiale străine în ochi. Simptomele includ o sensibilitate crescută la lumină (fotofobie), senzația de a avea ceva străin în ochi și clipitul reflex sau închiderea reflexivă a pleoapelor (blefarospasm).

Blefarita

Blefarită (inflamație a pleoapelor, definită prin roșeață și mâncărime a pleoapelor) (inflamație a pleoapelor, caracterizată prin roșeață și mâncărime a pleoapelor).
Genele încarnate sunt o afecțiune oculară frecventă care ar putea da senzația că există ceva străin încorporat în ochi.

Alte cauze posibile care sunt legate de afecțiuni existente sunt următoarele:

  • Consumul excesiv de alcool
  • Fumatul
  • Produse farmaceutice anticoagulante
  • Glaucom
  • Diabet zaharat
  • Niveluri nesănătoase ale tensiunii arteriale (hipertensiune arterială)

Ce ar trebui să facem dacă albul ochilor noștri se înroșește?

Dacă nu simțiți nicio durere și nu există nicio perturbare a vederii, este probabil să nu fie o afecțiune semnificativă. Este posibil ca, în câteva zile, ochiul dumneavoastră să revină la starea obișnuită. În acest scenariu particular, se recomandă să vă odihniți, să evitați să vă atingeți ochiul și, dacă în mod normal purtați lentile de contact, să vă abțineți de la acest lucru timp de câteva zile.

Dacă după câteva zile ochiul dumneavoastră nu revine la normal, mai ales dacă în ochi apare o secreție galbenă, purulentă, se recomandă să vă programați o consultație la oftalmologul dumneavoastră.

Când este cu adevărat necesar să consultați imediat un medic?

  • Vederea dvs. a devenit brusc afectată.
  • Vederea dvs. este însoțită de alte simptome, cum ar fi o durere de cap puternică, durere în ochi, febră sau o sensibilitate la lumină care nu este normală. Este posibil să apară greață și/sau vărsături.
  • Se pare că v-a intrat un corp străin, un obiect sau o substanță chimică în ochi.
  • Ochiul dumneavoastră devine roșu și umflat.
  • Nu reușiți să deschideți ochiul afectat și nu reușiți să țineți deschis niciunul dintre ochi.

Care sunt câteva modalități de a preveni ochiul roșu?

  • Nu vă frecați ochii. Murdăria și germenii care se află pe mâinile dumneavoastră ar putea să vă irite ochii și să producă roșeață.
  • Asigurați-vă că lentilele de contact sunt mereu curate și nu le purtați mai mult timp decât recomandă producătorul.
  • Machiajul trebuie îndepărtat corect, iar ochii trebuie menținuți curați.
  • Atunci când vă uitați la ecranul calculatorului sau la orice alt gadget asemănător, faceți pauze la intervale regulate.
  • Consultați medicul dacă sângerarea din ochi are o cauză clar cunoscută, cum ar fi o boală de coagulare a sângelui, medicamente anticoagulante sau tensiune arterială ridicată, pentru a diminua probabilitatea de a dezvolta un ochi roșu.
  • Complicațiile, cum ar fi ochii roșii, pot fi evitate prin menținerea sub control a afecțiunilor cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul.

Resurse:

mayoclinic.org

Citeste si:

A fost de ajutor acest articol?
DaNu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *