Ce sunt mai exact trigliceridele?
Trigliceridele sunt o formă de grăsime (cunoscută și sub numele de lipide) care poate fi prezentă în sânge. Alimentele sunt sursa trigliceridelor, iar orice calorii suplimentare care sunt consumate peste ceea ce are nevoie organismul vor fi stocate în celulele adipoase sub formă de trigliceride.
Trigliceridele nu sunt doar o sursă esențială de energie, ci joacă, de asemenea, un rol foarte important în buna funcționare a organismului. Cu toate acestea, atunci când nivelurile lor devin prea ridicate, pot duce la o serie de probleme de sănătate. Fiind un factor de risc pentru o serie de boli și tulburări, faptul de a avea niveluri ridicate de trigliceride (denumit uneori hipertrigliceridemie) poate fi un indicator al unei mari varietăți de probleme de sănătate.
Trigliceridele – niveluri tipice
Nivelul de trigliceridemie este exprimat în miligrame pe decilitru (mg/dl), iar valorile sub 150 mg/dl sunt considerate normale. Nivelurile de trigliceride pot fi determinate cu un test de sânge simplu pentru a vedea dacă se află într-un interval sănătos.
- Intervalul normal pentru trigliceride este mai mic de 150 mg/dl.
- Nivelurile de trigliceride care se situează între 151 și 200 mg/dl sunt considerate a fi moderat de ridicate.
- Nivelurile de trigliceride care sunt extrem de ridicate, cuprinse între 201 și 500 mg/dl
- Peste 500 mg/dl de trigliceride, care este considerată o cantitate extrem de ridicată.
Nivelurile de trigliceride prea ridicate: cauze potențiale și factori de risc
Nivelurile de trigliceride se vor modifica în mod natural ca răspuns la o varietate de factori, cum ar fi cantitatea de calorii consumate și momentul din zi în care se consumă alimente
În cele mai multe cazuri, trigliceridele ridicate sunt rezultatul altor tulburări sau boli, inclusiv următoarele:
- obezitatea
- diabetul care nu este bine controlat
- o tiroidă hipoactivată (hipotiroidism)
- boli renale
- obiceiuri alimentare nesănătoase (alimente bogate în carbohidrați)
- consumul excesiv de alcool
- tensiune arterială ridicată
- menopauza
- fumatul
- utilizarea anumitor medicamente sunt factori de risc pentru bolile renale (de exemplu, diureticele, hormonii, corticosteroizii, beta-blocantele).
Nivelurile prea ridicate de trigliceride ar putea fi un indicator al sindromului metabolic, o afecțiune care crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet și accident vascular cerebral.
Simptomele care atesta un nivel ridicat de trigliceride
De obicei, nu există simptome asociate cu trigliceridele crescute sau trigliceridemia. Cu toate acestea, în cazul în care afecțiunea este cauzată de o tulburare genetică, pot fi observate acumulări specifice de grăsime sub suprafața pielii. Aceste acumulări sunt denumite xantome.
Tratamente pentru niveluri ridicate de trigliceride
Medicația pentru scăderea trigliceridelor, care poate include produse farmaceutice pentru scăderea colesterolului, cum ar fi statinele, poate fi necesară pentru persoanele care prezintă un risc mai mare de a suferi un atac de cord, de a avea un accident vascular cerebral sau de a avea alte boli grave.
Metodele care sunt eficiente în reducerea sau prevenirea hipertrigliceridemiei
Acestea includ următoarele:
- activitatea fizică, timp de cel puțin 30 de minute în fiecare zi
- menținerea unei greutăți sănătoase
- renunțarea la fumat
- adoptarea unei diete sănătoase pentru inimă și mai multe fibre
- controlul regulat al hipertensiunii arteriale și al diabetului
- evitarea alcoolului
- odihnă suficientă
- gestionarea stresului
Taote cele de mai sus sunt măsuri importante pentru îmbunătățirea sănătății proprii.
Tratament folosind remedii naturale pentru niveluri ridicate de trigliceride
Dacă efectuarea de ajustări ale stilului de viață nu aduce reducerea dorită a nivelului de trigliceride, puteți încerca, de asemenea, să tratați afecțiunea folosind plante medicinale.
-
Ulei din seminte de dovleac, 100 capsule, GNC
Formula GNC Pumpkin Seed Oil ofera 1000 mg de ulei de seminte dovleac ce sustine sanatatea prostatei. Semintele de dovleac sunt o sursa naturala de zinc si acizi grasi Omega-3,…Catre Magazin -
Suc Acai Bio, 500ml, Health Nutrition
Sucul de Acai 100% natural este produs din fructele de Acai, care se intalnesc in regiunea Amazonului. Fructul de Acai are o textura bogata si cremoasa, iar gustul este dulce.…Catre Magazin -
Extract din muguri de artar, 50ml, Plantextrakt
Extractul gemoterapic este obtinut din muguri proaspeti de Artar (Acer campestre), prelucrati conform retetei farmaceutice de macerat glicerinic.Catre Magazin -
Krillmar Ulei de krill si ulei de peste cu omega 3, 60 capsule, Marnys
Krillmar este un supliment de calitate premium sub forma de capsule softgel ce contribuie la prevenirea si reducerea efectelor afectiunilor cardiovasculare, regleaza nivelul colesterolului, reduce volumul trigliceridelor si protejeaza organele…Catre Magazin -
Ultra Omega Krill Oil, 30 capsule, GNC
GNC TRIPLE STRENGTH ULEI DE KRILL contine ulei de Krill (crustacee mici, recoltate din apele adanci si reci ale Antarcticii), ce furnizeaza acizi grasi esentiali Omega 3, cu o absorbtie…Catre Magazin -
Extract concentrat din mladite rozmarin, 15ml, PlantExtrakt
Extractul concentrat din mladite rozmarin are urmatoarele niveluri de actiune: ficat, cai biliare, sistem nervos central, suprarenala, gonade masculine si feminine, sistem reticulo-endotelial. Catre Magazin -
Normocolesterol, 60 capsule, Dacia Plant
Este un produs natural recomandat pentru mentinerea concentratiei normale a colesterolului si a grasimilor din sange. Scade cantitatea de grasimi in sange (hipolipemiant), scade colesterolul (hipocolesterolemiant), scade trigliceridele, stimuleaza activitatea…Catre Magazin -
Anghinare Leurda si Ridiche neagra, 60 comprimate, Dacia Plant
In medicina traditionala, leurda este considerata a fi cel mai puternic fluidifiant sanguin; de asemenea, purifica sangele, avand excelente proprietati depurative. Se foloseste ca si adjuvant in tromboflebita, tromboze, sechele…Catre Magazin
Statine
Statinele sunt medicamente care sunt utilizate frecvent pentru a trata nivelurile excesive de colesterol și alți factori de risc asociați cu bolile cardiovasculare. Statinele funcționează prin inhibarea formării colesterolului în ficat. Iar atunci când sunt administrate în doza potrivită, pot reduce nivelul trigliceridelor cu până la cincizeci la sută. Țintele pentru nivelurile de LDL, cunoscut și sub numele de colesterol “rău”, și creșterea trigliceridelor pot fi ambele atinse prin utilizarea acestor statine.
Acizi grași bogați în Omega-3
S-a demonstrat că administrarea zilnică de capsule de ulei de pește în cantitate de 2 grame poate reduce nivelul trigliceridelor cu până la 30 la sută. Pentru ca acizii grași omega-3 să aibă efecte benefice, ei trebuie mai întâi să stimuleze enzima responsabilă de eliminarea trigliceridelor din circulație și apoi să împiedice ficatul să elibereze trigliceride.
Fibre
În același timp, crescând rata de eliminare a trigliceridelor din sânge, acidul fibric determină ficatul să producă mai puține lipoproteine VLDL (care transportă cantități mai mari de trigliceride și colesterol prin sânge).
Niacina
S-a demonstrat că niacina, care face parte din familia vitaminelor B și este cunoscută și sub numele de vitamina B3, reduce trigliceridele prin inhibarea eliberării de acizi grași liberi din grăsimi, sporind în același timp capacitatea organismului de a elimina trigliceridele din sânge. Datorită capacității sale de a crește nivelul colesterolului “bun” HDL și de a reduce simultan nivelul colesterolului “rău” LDL, este prescris frecvent pacienților adulți care suferă atât de colesterol ridicat, cât și de boli de inimă.
Dieta ca un fel de tratament pentru nivelul ridicat al trigliceridelor
Dacă sunteți la fel ca majoritatea persoanelor, probabil consumați zilnic mai multe calorii decât ardeți, ceea ce poate duce la o creștere a nivelului de trigliceride. Alimentele care au un conținut ridicat de zahăr și alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi saturate, cum ar fi brânza, laptele integral și carnea roșie, sunt cele mai decisive elemente.
Trigliceridele sunt produse în ficat, pe lângă alimentele pe care le consumăm, la fel ca și colesterolul. Funcția principală a trigliceridelor, atunci când nivelurile sunt în limite normale, este de a furniza organismului energia de care are nevoie pentru a funcționa normal. Atunci când nivelurile sunt ridicate și producem mai multe trigliceride decât utilizăm, acest lucru poate duce la o varietate de probleme de sănătate.
Atât activitatea fizică, cât și consumul unei diete sărace în carbohidrați s-au dovedit a fi utile în reducerea nivelurilor de trigliceride.
Alimentele recomandate pentru reducerea nivelului de trigliceride
Printer acestea se numara:
- Peștele – bogat în Omega-3 (somon, sardine, ton și halibut)
- fasolea
- proteine sănătoase, cum ar fi produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi
- nucile
- legumele si fructele
- cerealele integrale
- cartofii dulci
- carnea de pasăre
- fructele de mare
- orezul brun
- ovăzul
- limitați consumul de zahăr
Sfaturi pentru un stil de viață sănătos care poate ajuta la menținerea trigliceridelor în limite normale
- Reduceți sau eliminați consumul de băuturi alcoolice
- Desfășurați regulat o activitate fizică
- Păstrați o greutate sănătoasă
- Faceți controale medicale frecvente
De ce reprezintă un risc pentru sănătate faptul de a avea trigliceridele ridicate?
Nivelurile prea ridicate de trigliceride sunt asociate cu ateroscleroza, care se referă la îngroșarea și întărirea pereților arterelor. Această afecțiune crește riscul de a suferi un accident vascular cerebral, precum și de boli de inimă și atac de cord.
Hipertrigliceridemia, cunoscută în mod obișnuit sub numele de trigliceride ridicate, poate fi un precursor al mai multor boli diferite, inclusiv următoarele:
- diabetul de tip 2,
- boala ficatului gras non-alcoolic,
- inflamația acută a pancreasului (pancreatita)
- hipotiroidismul
Toate acestea sunt toate afecțiuni conexe ale unui nuvel crescut al trigligeridelor.
In concluzie:
În cele mai multe cazuri, hipertrigliceridemia, cunoscută adesea sub denumirea de trigliceride ridicate, nu se manifestă cu semne sau simptome exterioare. Un test de sânge este singura metodă care poate determina cu exactitate nivelul trigliceridelor. Nu vă fie teamă să vă faceți o gama completă de examene cel puțin o dată la jumătate de an!
Resurse:
Citeste si:
- Durerile de cap: Tot ce Trebuie sa Stii
- Ce este Depresia?
- De ce am Ochii Rosii sau un Ochi Rosu?
- Ce sunt Lentile Heliomate Sau Fotocromatice?
- De ce am trigliceridele marite?