Publicat pe Lasă un comentariu

Dieta daneza – Avantaje si Dezavantaje – Meniu – Retete

Ce este Dieta daneza?

Dieta daneză, care durează 13 zile, este o metodă eficientă și eficace pentru a scăpa de cel puțin 4 kilograme de greutate într-un timp scurt. Ideea de bază din spatele ei este de a consuma mai multe proteine, ceea ce va accelera metabolismul și îl va face mai eficient în arderea grăsimilor pe termen lung. Prin urmare, efectele sale asupra pierderii în greutate vor continua chiar și după ce au trecut cele 13 zile.

În plus, aderarea la această dietă facilitează eliminarea surplusului de lichide acumulate în organism și, ca urmare, elimină balonarea cauzată de retenția de apă.

Meniu pentru dieta daneză pentru următoarele 13 zile:

Dieta daneză – Ziua 1

O ceașcă de ovăz cu fructe și câte o ceașcă de cafea neagră sau de ceai sunt incluse în meniul micului dejun.

La prânz, voi mânca două ouă fierte tari, spanac care poate fi gătit oricum doriți și o roșie.

Cină: 1 friptură (230 g), salată (salată dietetică specială – vezi rețeta de mai jos)

Dieta daneză – ziua 2

Micul dejun constă într-o felie de pâine integrală prăjită, un ou în stare tare și o ceașcă de cafea neagră sau de ceai.

Prânzul este format dintr-un file de curcan prăjit la cuptor și o cană de iaurt din lapte de capră

Cină: 1 file de pește mare (230 g), salată (salată dietetică specială).

Dieta daneză – Ziua 3

Micul dejun este format din 1 bucată de pâine integrală prăjită, 25 de grame de brânză de capră și 1 ceașcă de cafea neagră sau de ceai.

Prânz: 1 file de pui prăjit, salată (salată dietetică specială)

Cina a constat în supă de țelină (a cărei rețetă poate fi găsită mai jos), o roșie și un fruct.

Dieta daneză – Ziua 4

Micul dejun constă într-o felie de pâine integrală prăjită, un ou în stare tare și o ceașcă de cafea neagră sau de ceai.

Prânzul a constat într-un litru de suc de fructe și o cană de iaurt din lapte de capră.

Cina a constat dintr-un ou fiert la greu, un morcov ras și 25 de grame de brânză de capră.

Dieta daneză – Ziua 5

Micul dejun este format dintr-un morcov ras asezonat cu suc de lămâie, un ou fiert până la tare și un fruct.

La prânz, vom mânca o bucată de pește de 230 de grame, preparată cu lămâie.

Cina a constat într-un file de pui uriaș și un amestec de țelină și ceapă.

Dieta daneză – Ziua 6

Micul dejun constă într-o ceașcă de ovăz cu o bucată de fruct, alături de o ceașcă de cafea neagră sau de ceai.

Două ouă fierte și un morcov vor fi prânzul.

Cină: piept de pui la grătar (fără piele), salată (salată dietetică specială)

Dieta daneză – Ziua 7

Micul dejun constă într-o felie de pâine prăjită făcută cu cereale integrale și fie o ceașcă de cafea neagră, fie de ceai.

Prânz: 1 file de pește la cuptor, salată (salată dietetică specială)

Cină: 1 friptură la grătar (de pasăre), 1 fruct

Dieta daneză – Ziua 8

Micul dejun constă într-o felie de pâine integrală prăjită, un sfert de brânză de capră și o ceașcă fie de cafea neagră, fie de ceai.

Prânz: 2 ouă fierte, 1 file de pui la grătar, salată (salată dietetică specială)

Cină: țelină, 1 roșie, 1 fruct

Dieta daneză – Ziua 9

Micul dejun constă într-o ceașcă de cafea neagră sau de ceai, împreună cu o ceașcă de ovăz care a fost amestecat cu fructe.

Cina constă într-un file de pește la cuptor și o ceașcă de iaurt.

Cina constă într-o felie mare de piept de pui de 230 de grame și o bucată de fruct.

Dieta daneză – Ziua 10

Micul dejun constă într-o felie de pâine integrală prăjită, un sfert de brânză de capră și o ceașcă de cafea neagră sau de ceai.

Prânz: 1 ou fiert tare, salată (salată dietetică specială), pește la grătar (maximum 250 g).

Cină: țelină, 1 roșie, 1 fruct

Dieta daneză – Ziua 11

Micul dejun constă într-o felie de pâine prăjită făcută cu cereale integrale, un cub de brânză de capră, o ceașcă de cafea neagră sau de ceai și un fruct.

Prânzul a constat într-un litru de suc de fructe și o cană de iaurt din lapte de capră.

Cina a constat într-un ou fiert până la fierbere, un morcov ras și 25 de grame de brânză de capră.

Dieta daneză – Ziua 12

Micul dejun este format dintr-un morcov ras asezonat cu suc de lămâie, un ou fiert până la tare și un fruct.

O felie uriașă de pește preparată cu suc de lămâie și servită la prânz

Cină: 230 g de file de pui la grătar, salată, salată de țelină înăbușită

Dieta daneză – Ziua 13

Micul dejun constă într-o felie de pâine integrală prăjită, 25 de grame de brânză de capră și o ceașcă de cafea neagră sau de ceai.

La prânz, două ouă fierte tari și un morcov tocat mărunt.

Cină: piept de pui la grătar (fără piele), salată (salată dietetică specială).

Observații:

După a paisprezecea zi, veți putea să vă reluați obiceiurile alimentare normale. După aceea, se sugerează să treceți la o dietă mai echilibrată, una mai săracă în zahăr și grăsimi, dar mai bogată în proteine, vitamine și minerale.

Puteți trece la consumul de ciocolată caldă fără grăsimi în locul cafelei, dacă nu vă place cafeaua (doar nu adăugați zahăr sau lapte în ea). Cafeaua este permisă doar dimineața, înainte de prânz.

Puteți folosi piept de pui fără piele în locul peștelui.

Sunteți liber să înlocuiți brânza de capră cu orice brânză cu conținut scăzut de grăsimi pe care o alegeți.

Care sunt avantajele de a urma dieta din Danemarca?

Deoarece urmarea dietei de 13 zile poate duce la o pierdere semnificativă în greutate (între 4 și 10 kg) într-un timp foarte scurt (două săptămâni), aceasta a câștigat multă popularitate în ultima vreme.

În afară de o reducere rapidă a greutății, nu are alte beneficii practice. De fapt, așa-zisul impact al “creșterii” metabolismului nu a fost niciodată demonstrat de un studiu. Acest concept profită de starea de vulnerabilitate a persoanelor care caută ajutor pentru a-și recăpăta sănătatea și pentru a pierde în greutate.

Dieta tradițională din Danemarca și importanța ei în lupta împotriva celulitei

Celulita poate fi redusă dacă se urmează dieta daneză. Atunci când o persoană slăbește, aspectul celulitei se îmbunătățește, deoarece celulele adipoase din organism devin mai mici și nu mai exercită aceeași presiune asupra pielii.

Dieta daneză – pericole si Dezavantaje

Chiar dacă se crede că urmând această dietă se va accelera metabolismul, planul nu necesită nicio activitate fizică suplimentară. Cu toate acestea, compoziția corporală a unei persoane poate avea un efect asupra ratei metabolice (știind că masa musculară necesită stocarea mai multor calorii decât masa grasă).

Când vine vorba de câștigarea masei musculare și de accelerarea metabolismului, avantajele practicării unei activități fizice le depășesc cu mult pe cele ale urmării dietei daneze. Cea mai reușită strategie pentru pierderea în greutate este cea care combină schimbările alimentare cu o activitate fizică regulată (cel puțin 150 de minute pe săptămână sau 30 de minute pe zi, cu excepția weekendurilor) (și menține kilogramele). Dacă nu încorporați exerciții fizice regulate în rutina dumneavoastră în timp ce urmați această dietă, nu veți putea profita de efectele pozitive asupra sănătății care îi sunt asociate.

Dieta daneză pune accentul pe consumul de multe proteine și restricționează cantitatea de alimente specifice pe care oamenii o pot consuma (cum ar fi produsele lactate, cerealele și fructele). Ca urmare, este dezechilibrată și poate duce la o serie de deficiențe nutriționale. Restricția calorică extremă privează organismul de nutrienți importanți, pe lângă caloriile în sine.

Deoarece limitează drastic consumul de calorii, dieta daneză ar putea fi dăunătoare pentru sănătate dacă o urmați mai mult de 13 zile la rând (pe lângă faptul că provoacă epuizare și iritare). Acesta este rezultatul menținerii unui aport caloric zilnic de 800 de calorii sau mai puțin. Evitați cu orice preț să respectați dieta daneză, mai ales dacă aveți diabet sau așteptați un copil.

Efectul yo-yo este aproape sigur că va apărea dacă reducerea greutății este prea rapidă (specialiștii recomandă să nu pierdeți mai mult de un kilogram pe săptămână). Acest lucru se datorează rapidității cu care se pierde în greutate.

Poate fi o provocare să respectați dieta daneză de 13 zile, deoarece este foarte strictă. Întrucât nu se consumă băuturi care potolesc setea, precum apa, ceaiul sau cafeaua, în timpul meselor, persoanele care țin dieta sunt mai predispuse să cedeze la pofta de mâncare și să renunțe la dietă.

În plus, scăderea aportului caloric cu o cantitate extremă poate avea un impact opus asupra metabolismului și îl poate face să încetinească. Atunci când slăbești rapid, nu numai că pierzi grăsime, dar pierzi și masă musculară, ceea ce face ca rata metabolică să scadă și mai mult.

Pentru că sunt dezechilibrate și nu furnizează organismului nutrienții de care are nevoie în cantitățile adecvate, programele de slăbire care nu includ toate grupele de alimente (inclusiv fructe, legume, proteine slabe, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cereale și grăsimi sănătoase) nu sunt recomandate. Acest lucru se datorează faptului că acestea nu furnizează organismului nutrienții de care are nevoie în cantitățile potrivite.

Dificultatea de care se lovesc multe persoane după ce termină dieta daneză este că se întorc la vechile obiceiuri alimentare nesănătoase și sfârșesc prin a recăpăta toată greutatea pe care au pierdut-o în timpul dietei. În consecință, după ce ați finalizat această dietă, ar trebui să consumați o dietă care să fie bine echilibrată pentru a preveni recâștigarea greutății pierdute.

Cu toate acestea, țineți cont de faptul că această dietă este destul de strictă și că orice schimbare în meniu vă determină să nu mai urmați dieta, deoarece întrerupe procesul. Dacă ți se întâmplă acest lucru, cel mai repede poți începe să o faci din nou este după o perioadă de șase luni. Dacă, pe de altă parte, reușiți să duceți la bun sfârșit dieta în întregime, este recomandat cu tărie să nu o continuați pe o perioadă de doi ani.

Dacă doriți să reușiți să slăbiți cu succes cu dieta daneză, trebuie să vă asigurați că beți cel puțin 2 litri de apă pe zi și că vă angajați într-o formă de activitate fizică ușoară în mod constant. După ce ați urmat dieta daneză timp de 13 zile, trebuie să vă angajați într-o activitate fizică regulată și să mențineți o dietă sănătoasă și echilibrată pentru a prelungi efectele dietei și a preveni creșterea în greutate.

Atunci când vă gândiți să încercați o nouă dietă, dorim să vă reamintim că este foarte recomandat să vă discutați planurile cu un medic calificat.

Ce fel de alimente este permis a fi consumate în cadrul dietei daneze? Dieta daneză 13 zile

Din cauza numărului extrem de mic de calorii care sunt permise în dieta daneză în fiecare zi, aceasta este adesea considerată a fi unul dintre cele mai controversate planuri de slăbire. Din cauza potențialului de efecte adverse asupra sănătății, se recomandă insistent ca durata postului să nu depășească 13 zile. De fapt, dacă doriți să obțineți rezultatele dorite urmând această dietă, nu trebuie să consumați mai mult de 800 de calorii într-o singură zi. Acest obiectiv pare destul de ambițios dacă ne gândim că bărbații ar trebui să consume în medie 2.500 de calorii pe zi, iar femeile ar trebui să consume în medie 1.500 de calorii pe zi.

Chiar și atunci când nu depășim intervalul de 13 zile, ne confruntăm cu posibilitatea de a nu reuși, deoarece mâncăm atât de puțin. Acest lucru este deosebit de problematic, având în vedere că programul trebuie urmat la maximum și nu există loc pentru abateri.

Atunci când consumăm, nu ar trebui să completăm cu grăsimi nesănătoase și zaharuri din fabrici. Pe de altă parte, pentru a menține un nivel sănătos de hidratare pe tot parcursul zilei, este esențial să consumăm minimum doi litri de apă în fiecare zi.

Ar trebui să reușim să scăpăm de între 8 și 20 de kilograme în doar 13 zile, dacă urmăm dieta daneză întocmai.

Rețineți însă că un ritm de slăbire cuprins între 0,5 și 1 kilogram pe săptămână este cea mai sănătoasă și de durată opțiune. Prin urmare, ar trebui să vă propuneți să ardeți între 570 și 1140 de calorii în plus față de cele pe care le consumați zilnic.

Atunci când respectați liniile directoare ale dietei daneze, vă luați un angajament față de un plan de masă riguros care reduce numărul total de calorii pe care le luați zilnic. De exemplu, într-o zi s-ar putea să consumați trei mese, dar a doua zi s-ar putea să consumați doar o masă solidă și două mese lichide (apă, cafea sau ceai).

O altă ilustrare: micul dejun tradițional din dieta daneză constă într-o ceașcă de cafea la care se adaugă un singur cub de zahăr. Nu aveți voie să înlocuiți cafeaua cu ceaiul sub nicio formă.

Reguli principale:

Este esențial să nu trișați! Programul de 13 zile este extrem de specific și stabilește cu lux de amănunte în ce ar trebui să constea planul de masă al fiecărei zile. Nu aveți voie să consumați niciun alt aliment sau băutură. Dacă faceți chiar și o singură mică modificare a planului, trebuie să renunțați la tot și nu veți putea reîncepe dieta decât peste o jumătate de an.

Nu aveti voie:

  • Nu consumați alcool (bere, vin, șampanie, cidru etc.).
  • Pentru a preveni deshidratarea, trebuie să urmăriți să consumați cel puțin doi litri de apă în fiecare zi.
  • Evitați să folosiți uleiul atunci când gătiți (chiar dacă este ulei de măsline extravirgin).
  • Nu trebuie să mestecați gumă de mestecat (nici măcar gumă fără zahăr).
  • Nu trebuie folosite mierea, zahărul și pansamentele pentru salate.

Alimentele care sunt permise:

  • Sare și piper,
  • Oțet de cidru de mere.
  • Suc de lămâie,
  • Îndulcitori,
  • Usturoi, Ceapă

În cadrul unei diete care durează 13 zile, una dintre cele mai frecvente băuturi sau alimente care se consumă este cafeaua neagră preparată fără zahăr sau lapte.

Rețete de dietă daneză

Un piure din rădăcină de țelină

Pregătiți rădăcina de țelină tocând-o și adăugând apoi o ceapă mică. Se mixează legumele, apoi se asezonează cu sare și piper alb. Se ornează cu puțin cimbru și busuioc care a fost tocat mărunt.

Piept de pui care a fost copt.

Pieptul de pui trebuie să aibă condimente care să includă sare, piper negru, busuioc uscat, oregano, nucșoară, paprika și usturoi tocat. Pentru a înveli pieptul ar trebui să se folosească folie de lămâie. Se coace timp de treizeci de minute la 350 de grade. Se ornează cu busuioc proaspăt tocat.

Omletă

Amestecați într-un castron două ouă, o lingură de lapte, puțin piper, puțină sare și puțină făină. După ce mărarul și roșiile au fost tocate și prăjite pentru câteva minute, turnați amestecul de ouă în tigaie. Mărarul trebuie presărat deasupra. Se prepară la foc mic, cu capacul pus.

Carne de vită care a fost fiartă.

Pe foc se afla o bucată de friptură care a fost înmuiată în apă. Când a ajuns la fierbere, se îndepărtează spuma cu o lingură. După aceea, se adaugă tulpina și rădăcina de țelină, morcovul, trei căței de usturoi, puțină sare și puțin piper. Se fierbe aproape până când este gata. După ce a expirat timpul de fierbere, adăugați coriandrul și busuiocul și continuați să fierbeți încă cinci minute. Se fac felii din carne, apoi se asezonează cu coriandru măcinat.

O salată formată din dovleac și morcovi.

Ingredientele rase includ un morcov și 200 de grame de dovleac. Într-un bol mic, combinați sucul de la o lămâie, o portocală și o lingură de miere. Aceasta este o masă ușoară și intrigantă, în special pentru persoanele cărora le place să mănânce lucruri dulci.

Peștele se fierbe înăbușit.

Se pune peștele alb într-o oală plină cu apă, apoi se adaugă o ceapă, o bucată de rădăcină de țelină, un morcov, câteva boabe de piper negru și câteva frunze de dafin. Se fierbe până când este gata. După aceea, se adaugă puțină zeamă de lămâie, iar apoi se acoperă cu puțin mărar tocat.

O salată formată din morcovi și țelină.

un morcov dat pe răzătoare și 150 de grame de rădăcină de țelină, acoperite cu pătrunjel tocat mărunt. Adăugați în salată, înainte de a o servi, puțină zeamă de lămâie, ulei de măsline și sare.

O salată care include roșii.

Pregătiți salata tăind în cubulețe o mână de spanac proaspăt, trei roșii, doi castraveți, ardei grași și ceapă roșie. Se amestecă toate ingredientele, apoi se asezonează cu piper negru, sare, ulei vegetal și suc de lămâie. Se presară busuiocul care a fost tocat mărunt.

Concluzie

În concluzie, dieta daneză are atât avantaje, cât și dezavantaje. Dieta se bazează pe alimente tradiționale și pe utilizarea ingredientelor naturale, care pot fi benefice pentru sănătate. Cu toate acestea, poate fi și dificil de urmat din cauza restricțiilor sale asupra anumitor tipuri de alimente. În plus, meniul Dietei Daneze poate deveni monoton dacă nu este suficient de variat. În cele din urmă, este la latitudinea fiecărui individ să decidă dacă dieta daneză este sau nu potrivită pentru el.

A fost de ajutor acest articol?
DaNu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *