Publicat pe Lasă un comentariu

Durerile de cap: Tot ce Trebuie sa Stii

Diferite tipuri de dureri de cap

Durerile de cap de tensiune, migrenele și durerile de cap în grup sunt cele mai frecvente trei forme. În cele ce urmează este prezentată o explicație a fiecăreia.

Tensiune

Aceasta este forma de cefalee care afectează cele mai multe persoane. Un atac tipic provoacă o durere surdă care pulsează pe ambele părți ale capului și are senzația de a fi strânsă într-o menghină. Umerii și gâtul pot fi, de asemenea, afectați de durere. Episodul poate dura de la o jumătate de oră până la șapte zile. Stresul, epuizarea și lipsa somnului pot fi factori declanșatori ai strângerii, chiar dacă motivul strângerii este necunoscut. Medicamentele analgezice, cum ar fi paracetamolul, sau medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina, naproxenul sau ibuprofenul, pot fi folosite pentru a ameliora durerile de cap cauzate de tensiune. Acesta este un aspect pozitiv al afecțiunii.

De asemenea, ați putea încerca să faceți un duș fierbinte, să trageți un pui de somn pentru o perioadă de timp sau să luați o gustare cu ceva ușor.

Migrena

Migrenele sunt o formă mai severă de dureri de cap care poate fi destul de neplacută. Disconfortul este de obicei localizat pe o parte a capului, începând în regiunea ochiului și a tâmplei afectate și progresând spre partea superioară și laterală a capului.

Durata unui episod poate varia între 4 și 72 de ore.

Simptomele pot fi:

  • durere pulsatorie.
  • durata acceselor severe fără tratament timp de o zi.
  • durere care este localizată într-o singură parte a corpului.
  • rău de mișcare și/sau greață.
  • intensitate deranjantă.

Chiar dacă migrenele pot apărea de nicăieri, există unele lucruri care le pot provoca sau le pot înrăutăți, cum ar fi zgomotele puternice, lumina puternică sau mirosurile puternice.

La anumite persoane, debutul unui episod este precedat de câteva ore de sentimente de epuizare, disperare și furie. O aură este o senzație de neliniște care apare înainte de debutul unei migrene, iar aproximativ un sfert dintre cei care suferă frecvent de migrene experimentează, de asemenea, halouri sau pete luminoase.

Furnicăturile și amorțeala sunt alte simptome comune și afectează de obicei o singură parte a corpului, cel mai frecvent fața sau mâinile. Dacă depistați din timp o migrenă și o tratați, ar trebui să puteți controla durerea cu ajutorul analgezicelor.

În cazul în care aceste tratamente sunt ineficiente sau dacă migrenele devin mai frecvente sau mai severe, consultați medicul dumneavoastră de familie pentru îndrumare.

Dureri de cap care apar în grupuri

Bărbații se confruntă cu această afecțiune de cinci ori mai frecvent decât femeile. Faptul că acestea apar în grupuri (clustere) este de unde provine termenul “cluster”. De exemplu, între una și opt dureri de cap pe zi pe parcursul a una până la trei luni, cu posibile recurențe la câțiva ani.

Durerea este extrem de chinuitoare și poate fi localizată doar într-o singură parte a capului la un moment dat. Disconfortul apare brusc și durează în medie între o jumătate de oră și o oră. În plus, ochiul de pe partea incomodă poate deveni roșu și curge. De asemena pleoapa poate cădea frecvent și pot începe să apară sângerări nazale.

Majoritatea persoanelor vor experimenta agitație și neliniște în timpul unui episod de cefalee. Greața și sensibilitatea la lumină sunt, de asemenea, simptome comune ale durerilor de cap.

Din păcate, analgezicele nu ameliorează suferința. Atunci când sunt administrate la primul semn de disconfort, dozele mari de oxigen au potențialul de a fi de ajutor. În plus, există unele medicamente care pot scurta timpul cât durează un episod. De exemplu, analgezicul sumatriptan este cel mai eficient atunci când este administrat sub formă de injecție; cu toate acestea, administrarea lui pe cale orală sau pe nas poate fi, de asemenea, benefică.

Există, de asemenea, diferite tipuri de dureri de cap

Există o varietate de boli și circumstanțe care ar putea aduce potențial dureri de cap. Acestea sunt tipurile de dureri de cap care durează doar pentru o perioadă scurtă de timp și sunt simplu de tratat:

Dureri de cap cauzate de sinusuri

Durerea pe frunte, în zona din jurul nasului și a ochilor, în obraji sau în dinții superiori poate fi cauzată de o infecție a sinusurilor. Disconfortul va dispărea odată ce infecția a fost tratată cu succes.

Senzația de a avea “creierul înghețat”

Atunci când consumă ceva rece, unele persoane au o apariție severă și rapidă a simptomelor de durere de cap. În cele mai multe cazuri, disconfortul dispare în câteva minute. Dacă observați că aceasta este o problemă recurentă pentru dumneavoastră, luați în considerare posibilitatea de a apropia mâncarea de gură pentru a o încălzi înainte de a o înghiți.

Durerea de cap cauzată de mișcare

Efortul depus în mod viguros poate da naștere ocazional la o durere de cap. Aveți grijă să beți multă apă atât înainte, cât și după ce vă antrenați. Medicamentele care reduc inflamația pot fi, de asemenea, benefice.

Când ar trebui să mergem la medic?


Majoritatea persoanelor care au dureri de cap episodice se vor simți mai bine după ce au trecut 48 de ore. Vizitați un medic specialist pentru asistență dacă durerea de cap a durat mai mult de două zile sau dacă a devenit din ce în ce mai severă.

Este posibil să suferiți de o afecțiune cunoscută sub numele de dureri de cap cronice dacă aveți dureri de cap mai mult de 15 zile din fiecare lună, pe o perioadă de trei luni. Ar trebui să mergeți totuși la medic pentru un diagnostic chiar dacă reușiți să controlați disconfortul cu medicamente fără prescripție medicală.

Există o serie de boli care pot provoca dureri de cap, iar unele dintre aceste afecțiuni necesită o terapie care depășește medicamentele fără prescripție medicală și leacurile de casă.

Cele mai frecvente tipuri de dureri de cap care apar după un eveniment


Durerile de cap secundare sunt produse de altceva care se întâmplă în corpul dumneavoastră și sunt un semn al acelui altceva. Durerile de cap primare, pe de altă parte, sunt cauzate de faptul că ai fost lovit la cap de ceva. Dacă afecțiunea care vă produce o durere de cap secundară continuă să vă afecteze într-un fel sau altul, ați putea ajunge să aveți dureri de cap cronice pe termen lung. Tratarea problemei de bază poate oferi, de obicei, o ușurare a durerilor de cap în marea majoritate a situațiilor.

Durerile de cap legate de hormoni sunt foarte frecvente

Fluctuațiile hormonale contribuie frecvent la apariția durerilor de cap la femei, în special în anumite perioade ale ciclului menstrual. O serie de evenimente de viață, cum ar fi menstruația, administrarea de pilule contraceptive sau rămânerea însărcinată, sunt toate capabile să modifice nivelul de estrogen al unei persoane. Acest lucru vă poate provoca dureri de cap.

Migrenele menstruale sunt un subtip de dureri de cap care sunt strâns asociate cu ciclul menstrual al unei femei. Un alt nume pentru acest tip de dureri de cap este cefaleea de tensiune premenstruală. Puteți avea aceste simptome chiar înainte, în timpul sau imediat după menstruație, precum și atunci când ovulați. De asemenea, ele pot apărea în orice moment între timp.

Durere de cap provocată de tensiunea arterială ridicată

Unul dintre simptomele care ar putea rezulta din faptul că ai tensiunea arterială ridicată este apariția durerilor de cap. Este necesar un răspuns imediat, deoarece situația este sensibilă la timp. Aceasta apare atunci când tensiunea arterială a unei persoane atinge niveluri nesănătoase pentru ca aceasta să le mențină pentru o perioadă îndelungată de timp.

Atunci când hipertensiunea arterială este cauza unei dureri de cap, durerea va iradia de obicei în ambele părți ale capului și va deveni mai severă dacă cel care suferă de ea participă la orice formă de activitate fizică. Frecvent, aceasta are o caracteristică care ar putea fi descrisă ca fiind pulsatorie.

Durerea de cap cauzată de cofeină

Cofeina reduce volumul de sânge pe care creierul tău îl primește ca urmare a efectelor sale. Atât consumul prea mare de cofeină, cât și oprirea bruscă a consumului de cofeină (adesea cunoscută sub numele de “curcan rece”) ar putea da dureri de cap unor persoane. Consumul de cafea este asociat cu un risc crescut de dureri de cap, în special de migrene, la persoanele care au un istoric de dureri de cap cronice.

Dacă creierul dvs. a fost obișnuit să primească o anumită cantitate de cofeină stimulantă în mod regulat, este posibil să aveți dureri de cap dacă vă abțineți de la consumul de cofeină pentru o perioadă de timp îndelungată. Este probabil ca acest lucru să se datoreze faptului că consumul de cafea modifică chimia creierului dumneavoastră și, prin urmare, renunțarea la cafea poate provoca dureri de cap.

O durere de cap provocată de alergii sau de congestie la nivelul sinusurilor

O reacție alergică este o cauză potențială a semnelor și simptomelor unei dureri de cap și poate apărea ocazional. Atunci când aveți una dintre aceste dureri de cap, durerea va fi cel mai probabil concentrată în partea din față a capului, precum și în regiunea din jurul nasului.

Este o practică frecventă ca profesioniștii din domeniul medical să diagnosticheze în mod greșit durerile de cap sinusale ca fiind migrene. Până la nouăzeci la sută din ceea ce oamenii numesc “dureri de cap sinusale” sunt de fapt migrene.

Persoanele care se confruntă cu crize persistente de sinuzită sau alergii sezoniere prezintă un risc mai mare de a dezvolta dureri de cap de acest tip.

O durere de cap provocată de un efort fizic

Durerile de cap cauzate de efort se manifestă adesea foarte rapid după episoade de activitate fizică viguroasă și tind să dureze câteva ore. Durerile de cap cauzate de efortul fizic pot fi provocate de o gamă largă de activități. Amintim aici: ridicarea greutăților, alergarea și angajamentul sexual. Si acestea sunt doar câteva exemple. Se crede că aceste activități provoacă o creștere a fluxului de sânge către craniu, ceea ce ar putea duce la o durere de cap care se simte pe ambele părți ale capului și care pulsează.

O durere de cap care este provocată de efort nu ar trebui să dureze o perioadă de timp anormal de lungă. În marea majoritate a cazurilor, simptomele acestui tip de durere de cap dispar între câteva minute și câteva ore de la apariția lor.

Concluzie

Este imperativ să primiți imediat asistență medicală dacă aveți dureri de cap severe sau recurente. Obținerea unui diagnostic corect este primul pas spre înțelegerea cauzei durerilor de cap și preluarea controlului asupra acestora pe viitor.

Resurse:

healthline.com

Citeste si:

A fost de ajutor acest articol?
DaNu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *